Activitățile oamenilor, principala cauză a încălzirii globale

Fenomenul încălzirii globale constatat de la debutul erei industriale a fost provocat de activități umane, potrivit unui studiu care arată că procesele naturale sunt ”neglijabile” în acest domeniu, informează AFP, citat de Agerpres. 

Planeta s-a încălzit cu peste un 1 grad Celsius de la mijlocul secolului al XIX-lea, provocând deja o multiplicare a evenimentelor meteo extreme în diverse locuri din lume, precum canicule, inundaţii sau uragane. O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a dorit să determine în ce proporţie acest fenomen al încălzirii climatice este provocat în mod direct de emisiile de gaze cu efect de seră asociate activităţilor umane şi cât de ”mecanisme naturale de forţare’’. Acestea din urmă sunt factori naturali, asemenea marilor erupţii vulcanice unde fluctuaţiile de radiaţii solare.

Autorii studiului se bazează pe 3 scenarii

Autorii studiului, publicat luni în revista Nature Climate Change, au trecut în revistă 13 modele climatice diferite pentru simularea schimbărilor de temperatură potrivit a trei scenarii: în primul, aerosolii sunt singurii factori care contribuie la încălzirea climatică, în al doilea, sunt considerate doar mecanismele naturale de forţare, iar în al treilea, sunt luate în calcul emisiile de gaze cu efect de seră.

Aceştia au ajuns la concluzia că activitatea umană a contribuit la încălzirea globală de la nivelul de 0,9 grade Celsius la 1,3 grade Celsius, o estimare în concordanţă cu încălzirea din prezent.

Rezultatele noastre arată în mod clar că încălzirea climatică este provocată în principal de oameni.

Dacă încălzirea provocată de om se situează la limita inferioară a intervalului, obiectivul de 1,5 grade Celsius este încă realizabil prin reduceri ambiţioase şi rapide ale emisiilor. Dar dacă ne găsim la limita de sus a estimării, obiectivul de 1,5 grade Celsius ar putea fi practic imposibil.

     Nathan Gillet, din cadrul Centrului canadian pentru modele climatice, mediu şi schimbări climatice

Acordul de la Paris din 2015 vizează menţinerea încălzirii planetei sub nivelul de +2 grade Celsius, dacă e posibil la +1,5 grade Celsius. Dar pentru a spera în respectarea obiectivului de +1,5 grade Celsius, trebuie reduse emisiile cu 7,6% anual în perioada 2020-2030, potrivit ONU. O cifră similară în scădere a fost măsurată în 2020, dar din cauza pandemiei de COVID-19, mai arată AFP.

Acest site web utilizează Cookie-uri