AEM: Industria plasticului va folosi o cantitate triplă de petrol până în 2050

Pandemia de COVID-19 nu a făcut decât să atragă și mai mult atenția asupra deșeurilor de plastic, cu imagini care au surprins măști plutind pe mare și cantități considerabile de echipamente de protecție de unică folosință, arată Agenția Europeană de Mediu. 

Un raport recent AEM subliniază încă o dată cât de important este ca plasticul să fie reciclat și reutilizat. 

Provocările reprezentate de materialele plastice sunt determinate, în mare măsură, de faptul că sistemele noastre de producție și de consum nu sunt durabile. Pandemia de COVID-19  și schimbările climatice au amplificat atenția publicului asupra crizei deșeurilor de plastic cu care ne confruntăm.

Hans Bruyninckx, director executiv al AEM

Dacă producția și utlizarea materialelor plastice continuă să crească, industria produselor din plastic va reprezenta 20% din consumul de produse petroliere la nivel mondial până în 2050, o creștere de la 7%, cât este în prezent. 

Emisiile anuale legate de producția de plastic în UE se ridică la aproximativ 13,4 milioane tone de CO2 sau aproximativ 20% din emisiile industriei chimice la nivel UE, potrivit raportului AEM. 

Textilele sintetice, o mare provocare pentru mediu

O parte a problemei materialelor plastice o reprezintă materialele textile fabricate din fibre sintetice, cum ar fi poliesterul și nailonul. Consumatorii din UE aruncă anual aproximativ 5,8 milioane de tone de textile – aproximativ 11 kilograme de persoană – din care aproximativ două treimi conțin fibre sintetice. Potrivit datelor disponibile din 2017, gospodăriile europene au consumat aproximativ 13 milioane de tone de produse textile (îmbrăcăminte, încălțăminte și textile de uz casnic). 

Acest site web utilizează Cookie-uri