Avertisment dur! Planul României în lupta cu schimbările climatice este incomplet și lipsit de ambiție

Comisia Europeană a penalizat România pentru Planul Național privind Energia și Schimbările Climatice 2021-2030 (PNIESC) și consideră acest plan este incomplet, lipsit de ambiție și lacunar în puncte critice, potrivit Greenpeace România. Planul arăta ce va face România în următorii ani ca să reducă emisiile de gaze cu efect de seră și ca să se alinieze obiectivelor Uniunii Europene. 

Ce ne reproșează Comisia Europeană

Comisia sesizează lipsa de ambiție a României în ceea ce privește ținta pe energie regenerabilă. România continuă să susțină o ținta scăzută, de 30.7%, deși potențialul de energie regenerabilă este mult mai mare. Țara noastră ar fi putut atinge până în 2030 o țintă pentru energie regenerabilă de 34%, spun reprezentanții Greenpeace. În plus, analiza remarcă faptul că lipsesc strategiile de dezvoltare, calendarul de lucru, impactul așteptat și resursele financiare pentru a susține politici publice și măsuri concrete în vederea tranziției către o economie neutră din punct de vedere al emisiilor.

Nu avem așteptări foarte mari de la acest plan, care este îmbibat cu nuclear, gaz și cărbune, deși schimbările climatice ne bat la ușă. Analiza realizată de Comisia Europeană ne demonstrează că autoritățile române sunt total nepregătite în vederea elaborării unui plan eficient. Comisia Europeană ne-a pus în fața realității, ca în povestea faimoasă cu <<Hainele cele noi ale împăratului>>. Planul propus de România este neconvingător spre slab, iar recomandările de până acum ale forului european au fost aproape ignorate. Partea bună este că lucrurile nu vor rămâne sub această formă, pentru că noua Lege Europeană a Climei va aduce ținte mult mai ambițioase. Odată implementată, va obliga autoritățile române să grăbească tranziția energetică, să renunțe la cărbune și gaze și să investească în energie verde.

Vlad Cătună, coordonator campanii Greenpeace

Poluarea, veșnica problemă

România nu are un program național de control al poluării atmosferice, atrage atenția Comisia.Planul PNIESC nu oferă suficiente informații privind calitatea aerului sau despre interacțiunile dintre calitatea aerului și politicile privind emisiile de poluanți în atmosferă. Creșterea proiectată a bioenergiei ar impacta negativ calitatea aerului, iar impactul trebuie analizat. De asemenea, România nu a stabilit un obiectiv specific pentru reducerea emisiilor în sectorul transporturilor. Comisia Europeană estimează că emisiile din transport vor crește în scenariul propus de România, mai arată cei de la Greenpeace.

Acest site web utilizează Cookie-uri