Bucureștiul pierde anual 6 miliarde de euro din cauza poluării. Cum stau alte orașe ale țării

Românii sunt cei mai afectați europeni atunci când vine vorba de costurile sociale produe de efectul poluării asupra sănătății. Așa se face că un român pierde anual 1810 euro din cauza aerului toxic, arată un studiu al Alianței Europene de Sănătate Publică.

Bucureștiul, orașul unde se cheltuie cel mai mult din cauza poluării

Datele arată că un bucureștean pierde anual 3004 euro. Costurile sociale legate de poluare includ cheltuieli directe cu îngrijirea sănătății dar și cele indirecte cauzate de scăderea speranței de viață cauzată de poluarea aerului. Costurile pot fi influențate de transport. De exemplu, o creștere de 1% a numărului de mașini într-un oraș crește costurile sociale cu 0.5%.

În studiu se arată că poluarea provine în special din activitățile de transport, încălzirea gospodăriilor și industrie sau agricultură. 

80% din poluarea din Capitală provine de la particulele în suspensie PM 2.5 și PM10, 19% este provocată de dioxidul de azot și 1% de ozon.

Câți bani pierd alte orașe din cauza poluării

După București, în topul orașelor afectate de poluare urmează Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca și Iași. Cetățenii din Timișoara cheltuie anual 542 de mii de euro din cauza aerului toxic, Brașovul 495 de mii, la fel ca locuitorii din Cluj-Napoca. Iașiul ajunge la costuri anuale de 456 de mii de euro.

Despre studiul Alianței Europene de Sănătate Publică

Studiul este realizat de compania europeană de cercetare CE Delft, la comanda Alianței Europene de Sănătate Publică și a unui consorțiu de organizații neguvernamentale din 10 țări europene, printre care și Observatorul Român de Sănătate. Studiul a inclus 432 de orașe europene, dintre care 21 din România.

Acest site web utilizează Cookie-uri