Cât de multe face România pentru a lupta cu schimbările climatice? Un top nou ne clasează pe locul 30 din 57

România ocupă locul 30 din 57 de țări în Indexul de performanță al schimbărilor climatice, un clasament realizat anual de organizațiile GermanWatch, NewClimate Institute și Climate Action Network, care analizează măsurile luate de țări în privința schimbărilor climatice și compatibilitatea acestora cu obiectivul Acordului de la Paris de limitare a creșterii temperaturii globale sub 2°C.

Studiul analizează patru categorii de indicatori: emisiile de gaze cu efect de seră, energia regenerabilă, consumul de energie și politicile climatice. Capitolul la care România se situează cel mai bine este consumul de energie, unde ocupă locul 17, având un scor foarte bun (6) la sub indicatorul de eficiență energetică în 2030.

Sursa foto: CCPI

Și la categoria emisii de gaze cu efect de seră ocupă tot locul 17, însă țintele pentru 2030 în acest caz sunt considerate medii.

Sursa foto: CCPI

În ceea ce privește sursele regenerabile, România ocupă locul 35, fiind situată la limita de jos a categoriei medii. Acesta este și principalul motiv pentru care România a scăzut în clasament.

Sursa foto: CCPI

Chiar dacă la nivel european se discută despre 100% energie curată într-un orizont de 20-30 de ani, România continuă să susțină proiecte nocive, mari emițătoare de CO2, ce implică cărbune și gaz. Totul în detrimentul energiei din surse regenerabile. Accesarea cu succes a mecanismelor de finanţare UE sub egida schimbărilor climatice va permite României să realizeze cu ușurință această tranziție energetică – totul este să vrem acest lucru.

Alin Tănase, Greenpeace România.

În schimb, România se situează pe o poziție codașă în ceea ce privește politicile climatice, unde ocupă locul 48, considerat în continuare scăzut, față de 54 (foarte scăzut) în analiza de anul trecut.

Sursa foto: CCPI

Indexul de performanță al schimbărilor climatice realizat de Germanwatch, NewClimate Institute și Climate Action Network este un clasament al 57 de țări responsabile pentru aproximativ 90% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global. Cele patru categorii evaluate sunt: emisii de GES (40%), energie regenerabilă (20%), consum energetic (20%) and politici climatice (20%), în baza datelor din 2018. 400 de experți în energie și climă au contribuit la ediția de anul acesta, dintre care și patru organizații non-guvernamentale de protecție a mediului din România: 2Celsius, Bankwatch, Greenpeace și TERRA Mileniul III.

Acest site web utilizează Cookie-uri