Ce spune Airly despre episoadele severe de poluare din București din ultimele weekend-uri

De la începutul sezonului rece, Bucureștiul s-a confruntat cu mai multe episoade severe de poluare, atât în partea de sud, nord-vest, cât și la periferia orașului. În zona Berceni, de exemplu, valorile pentru PM 2.5 au fost cu 785% mai mari față de limitele maxime admise. Rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului, Airly, a vorbit despre aceste date, cât și despre relația cu autoritățile din București în cadrul conferinței de presă organizată de Philips Romania și Airly pentru continuarea campaniei Romania respiră. 

Reprezentanții rețelei independente de monitorizare a calității aerului, Airly, spun că sunt surprinși de datele mari de poluare din Capitală pe timp de weekend. Wiktor Warchalowski, co-fondator și CEO Airly dă exemplul Poloniei, unde s-au înregistrat de asemenea episoade severe de poluare. Când polițiștii ajungeau în zonele ”roșii” de pe hartă, nu mai găseau însă nimic.

Uneori, poate fi dificil să găsești sursa poluării, pentru că sunt mai multe cauze combinate: trafic, industrie, arderi ilegale. De exexmplu, am avut și noi astfel de situații în Polonia, când valorile de poluare au fost foarte ridicate și polițiștii s-au dus în locurile respective ca să verifice și nu au găsit vreo sursă vizibilă. Am aflat însă apoi că unii oameni au fost fotografiați în timp ce ardeau gunoiul ilegal, dar când polițiștii ajungeau nu se mai întâmpla nimic. Și din cauza inversiunii termice, poluanții rămâneau în atmosferă în zona respectivă. Echipa noastră vrea să înțeleagă mai bine să înțeleagă ce se întâmplă. Când am văzut situația din weekend, din sudul Bucureștiului, în zona Berceni, am fost surprinși de nivelul mare de poluare. Urmează ca specialiștii nostri să se uite atent la aceste date. 

Wiktor Warchalowski, CEO, co-fondator Airly

Airly are 115 senzori în România, în 18 orașe. Cei mai mulți sunt în București, 14. Philips România realizează alături de Airly a doua etapă a campaniei ”România respiră”, prin care aceștia își propun să îi informeze pe oameni despre calitatea aerului.

Ce ajută de obicei în astfel de situații, când poluarea este foarte ridicată, este ca oamenii din zonele ”roșii” de pe hartă pot să facă poze și să aibă astfel dovezi. Eu locuiesc de 2 ani în București de și urmăresc discuțiile despre acest subiect. Am văzut că atunci când oamenii au postat pe rețelele de socializare respectivele dovezi, ele au fost de folos pentru autorități. Referitor la episodul din acest weekend, am vorbit cu niște prieteni și mi-au spus că au simțit că e ceva în aer. Chiar dacă autoritățile nu au putut identifica sursa, oamenii au simțit deci că ceva rău se întâmplă. 

Marcin Molin , General Manager Philips Personal Health Europa de Sud-Est

Acest site web utilizează Cookie-uri