Ce spune Nicușor Dan despre episoadele recente de poluare din București

Capitala a înregistrat valori mari de poluare începând din noapte de Ajun. Senzorii rețelelor independente de monitorizare a calității aerului au fost roșii și în serile următoare. Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat într-o intervenție la Digi24 că este revoltat de această situație, dar că nu există soluții care să poată fi implementate pe loc. 

Din păcate, lucrurile care se pot face pe loc sunt puține. Și eu sunt revoltat, așa cum foarte mulți bucureșteni sunt revoltați de calitatea aerului din București, însă această calitate vine din inactivitatea de 10, 15 ani a Primăriei Capitalei pe tot ce înseamnă segment de mediu. Într-un orizont de timp mediu, 2022, o să avem niște îmbunățiri, pentru că o să putem să realizăm în acest timp un adevărat sistem de management al traficului. 

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei

Sursă foto: Facebook

Vor avansa lucrările la Centura de Nord și Autostrada de Centură de Sud și o să mai scoatem din traficul de tranzit. Pot să vă garantez că nu or să mai fie toaletările brutale care distrug copacii, asta e ceva ce putem face foarte repede. O să ne uităm foarte atent în timp la salubritate și la gestionarea deșeurilor și la eliminarea gropilor de deșeuri ilegale. Instant nu putem să facem decât puține lucruri. 

Valorile de poluare înregistrate în Nordul Capitalei în noaptea de Ajun au arătat că aerul a fost mai toxic decât cel din Bangladesh, cea mai poluată țară din lume. Și în seara de 29 decembrie au fost probleme. 

Sursa capturi: airly.eu

Ce spune ministerul Mediului

După noile episoade de poluare, ministrul Mediului Barna Tánczos a convocat o întâlnire cu instituțiile care au atribuții de monitorizare și control a surselor de poluare a aerului din București. Ministrul a dispus revizuirea în regim de urgență a planului de intervenție în astfel de situații, cu atribuții clare pentru fiecare instituție subordonată în parte.

Le-am cerut colegilor care se ocupă de revizuirea planului de intervenție ca în astfel de situații, pentru orice depășire, fie ea orară sau zilnică, să fie avertizat poluatorul prin dispeceratul din cadrul ministerului care funcționează 24 de ore din 24. 

Barna Tánczos, ministrul Mediului

Ministrul a cerut, în cadrul întâlnirii, ca Agenția Națională de Protecție a Mediului să susțină activitatea în teren cu laboratoarele mobile de măsurare a concentrațiilor în fiecare zonă reprezentativă în care sunt înregistrate creșteri.

Pentru a reduce numărul de zile sau de intervale orare cu concentrații depășite, sistemul de monitorizare și avertizare a celor responsabili de poluare trebuie să funcționeze prompt și eficient – conform legii, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor constată episoadele de poluare și are datoria să ceară măsuri imediate din partea instituțiilor care gestionează potențialele surse de poluare: de la trafic până la activitatea industrială dintr-un oraș.

Acest site web utilizează Cookie-uri