De ce mai avem încă panouri cu Vinieta Oxigen în București, la 9 luni după ce proiectul a fost anulat?

Sursa foto:  EVmarket.ro

A intrat în vigoare pe 1 ianuarie 2020, și a fost anulată 2 luni mai târziu… Este vorba despre ”Vinieta Oxigen”, un proiect care limita accesul mașinilor poluante în centru și care avea să lupte cu noxele din aer. Cel puțin așa promitea municipalitatea la acea vreme, dar din cauza unor ”petiții” primite pe e-mail, primăria a decis să renunțe la proiect, motivând că bucureștenii nu sunt de acord cu inițiativa. Deși au trecut 9 luni de când proiectul a fost anulat, panourile care delimitează zona ZACA (zona centrală pentru care șoferii trebuiau să plătească o taxă astfel încât să poată circula) sunt încă agățate pe stâlpi. 

Când vor fi date jos panourile?

I-am întrebat pe reprezentanții Primăriei Capitalei când urmează să fie demontate cele 180 de indicatoare, iar Administrația Străzilor ne-a răspuns că în două săptămâni, în funcție de condițiile meteo. Am vrut să aflăm și cât a costat achiziționarea lor. 

Cheltuielile efectuate de Administrația Străzilor pentru implementarea acestui proiect au constat în achiziționarea a 180 de indicatoare montate în regie propie, a căror valoare a fost de 16.214,40 lei fără TVA.

Răspuns Administrația Străzilor pentru Nature Talks 

Ce propunea Vinieta Oxigen

  • Pentru mașinile cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul era interzis în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din București numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen.
  • Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta era 15 lei / zi, iar pentru cele Euro 3 și 4 – 5 lei / zi. Cu mențiunea că pentru Euro 4, restricțiile începeau din 2021.

Amenzile pentru șoferii care nu se conformau erau cuprinse între 1.500 și 2.000 de lei.

Acest site web utilizează Cookie-uri