Efectele pandemiei: a redus poluarea, dar a crescut utilizarea produselor din plastic

Restricțiile impuse de pandemia de coronavirus au dus în mai toate orașele europene la o scădere semnificativă a poluării. Potrivit Agenției Europene de Mediu, cea mai vizibilă schimbare în bine este în cazul dioxidului de azot. Sunt însă și părți negative, care afectează mediul înconjurător. Cererea de produse din plastic (măști și mănuși în cazul spitalelor, tacâmuri de unică folosință în cazul restaurantelor) a crescut foarte mult.

Pandemia a scăzut emisiile de gaze cu efect de seră

Cererea de transport de călători a scăzut ca urmare a restricțiilor internaționale de călătorie și a reducerii deplasărilor, a turismului și a călătoriilor de afaceri. Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere se așteaptă la o scădere de 57% a cifrei de afaceri din activitatea de transport rutier de  călători în Europa pentru 2020, comparativ cu anul anterior, arată AEM. 

În ceea ce privește transportul aerian, cifrele Asociației Internaționale a Transportului Aerian arată o scădere cu 65,2% a kiloemtrilor de pasageri în Europa pentru anul 2020.

În Europa, s-a respirat un aer mai curat 

Unul dintre cele mai evidente efecte pe termen scurt ale restricțiilor impuse de Covid-19 este îmbunătățirea dramatică a calității aerului, în special în unele dintre cele mai poluate orașe din lume. Sistemul Agenției Europene de Mediu urmărește concetrațiile medii săptămânale și lunare de dioxid de azot și particule PM10 și PM 2,5. Datele arată cum concentrațiile de NO2, un poluant emis în principal de trasnportul rutier, au scăzut brusc în mai multe țări europene în care au fost implementate restricții în primăvara acestui an.

Și concentrațiile de PM10 au scăzut în Europa în această perioadă, dar scăderile au fost mai puțin pronunțate. 

Restricțiile au redus și poluarea fonică

Pe timpul restricțiilor impuse de pandemie, orașele au fost mai liniștite, iar locuitorii s-au putut bucura de uni nivel mai scăzut al poluării fonice. Mai multe surse au arătat o scădere dramatică a vibrațiilor solului generate de activitatea umană, cum ar fi traficul rutier și activitățile industriale în întreaga Europă. Mai multe despre efectele poluării fonice asupra organismului puteți găsi AICI

Pandemia a crescut producția și consumul produselor din plastic.

Pandemia a dus la o creștere bruscă a cererii globale de echipamente de protecție personală: măști, mănuși, halate, dezinfectant. Organizația Mondială a Sănătății a estimat că în fiecare lună, la începutul pandemiei,  necesarul de măști era de 89 de milioane de măști medicale la nivel global, 76 de milioane de mănuși și 1,6 milioane de seturi de ochelari. 

Deoarece majoritatea restaurantelor din Europa au fost închise în interior, multe au apelat la serviciile de livrare la domiciliu, folosind recipiente de plastic și tacâmuri de unică folosință.

Acest site web utilizează Cookie-uri