Exclusiv! Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, analizează problemele de mediu din România

Echipa Nature Talks a realizat un interviu în exclusivitate cu Virginijus Sinkevicius, comisar european pentru mediu despre principalele probleme legate de mediu ale României. În viziunea Comisiei, cea mai mare provocare a României este managementul deșeurilor. Autoritățile de la Bruxelles ne spun că sectorul deșeurilor nu este guvernat bine în acest moment și că este nevoie de o schimbare urgentă.

România nu va atinge țintele de reciclare

La finalul lunii octombrie, România a fost anunțată că are două luni la dispoziție să prezinte soluții în ceea ce privește rezolvarea mai multor probleme, între care:protejarea habitatelor, managementul deșeurilor și poluarea. Deșeurile și gropile ilegale reprezintă totuși cea mai gravă problemă. 

Conform documentului ‘Early Warning Report’ din 2018, Romania riscă să nu atingă ținta de reciclare de 50% a deșeurilor municipal până la finalul acestui an. România are rate foarte mici de reciclare și rate foarte mari când vine vorba de gropile de gunoi. România trebuie să utilizeze instrumente economice, să guverneze mai bine acest sector, să asigure colectarea selectivă și să închidă sau să reabiliteze gropile ilegale de gunoi. Țara primește asistență tehnică în acest sens de la Banca Europeană de Investiții. Este nevoie însă de o implementare eficientă și rapidă de către toți actorii relevanți de la toate nivelurile. 

Virginijus Sinkevicius, comisar european pentru mediu

În solicitarea trimisă țării noastre în urmă cu o lună și jumătate, eram anunțați că în două luni trebuie să închidem 15 depozile ilegale de deșeuri.

Sistemul de ape uzate trebuie refăcut

De asemenea, România are o problemă legată de calitatea apei. Apele reziduale netratate pot pune în pericol sănătatea umană și automat poluează lacurile, râurile, solul. 188 de aglomerări mari nu respectă încă obigațiile de colectare a apelor urbane reziduale prevăzute în legislația UE. 

Pentru a îmbunătăți calitatea apei, România trebuie să reformeze în continuare sistemul de ape uzate și să facă progrese pentru construirea infrastructurii de tratare a apelor uzate. Serviciile de colectare și tratare a apelor uzate sunt suficiente acum  doar pentru aproximativ 50% din populația României, o proporție semnificativ mai mică față de alte țări din UE.

      Virginijus Sinkevicius, comisar european pentru mediu

Calitatea aerului rămâne problematică

Nu mai este o surpriză pentru nimeni! România stă prost la capitolul poluare. Autoritățile europene ne spun că este esențială monitorizarea calității aerului, precum și investițiile în transport nepoluant. 

Investițiile în energie și transport durabil ar putea fi principala modalitate de a rezolva problemele legate de calitatea aerului. De asemenea, este esențială îmbunătățirea monitorizării calității aerului, precum și identificarea surselor poluării, inclusiv utilizarea combustibilului din gospodării. 

     Virginijus Sinkevicius, comisar european pentru mediu

Mai multe detalii despre problemele de mediu pentru care România a fost avertizată de către Comisia Europeană aflați AICI .

Acest site web utilizează Cookie-uri