EXCLUSIV! În anul 2021 reapare ”taxa auto”. Ministrul Mediului spune că se lucrează la mai multe variante

Într-un interviu exclusiv pentru Nature Talks, Barna Tánczos, noul ministru al Mediului, a declarat că în acest an reapare taxa auto pentru mașinile care poluează. În acest moment, sunt mai multe variante în lucru și decizia finală va fi anunțată în următoarele luni. 

Ministrul Mediului spune că în câteva luni de zile, România trebuie să ia o decizie. Soluția care va fi găsită trebuie să pună presiune pe cei care produc poluare cu autoturismele lor.

Mai devreme sau mai târziu, România trebuie să vină cu o soluție de taxare a poluatorului. Principiul ”poluatorul plătește” trebuie respectat și în România. Analizăm mai multe variante care pot fi implementate. Sunt mai multe forme de taxare aplicate în Europa, trebuie să facem un pachet suportabil , dar să fie și o formă de presiune asupra celor care nu vor să renunțe la anumite obiceiuri. Bucureștiul cu siguranță are nevoie de schimbare la acest nivel, trebuie să căutăm metode alternative de deplasare.

Barna Tánczos, ministrul Mediului

Ce s-a întâmplat cu fosta taxă auto

Timbrul de mediu a fost eliminat în februarie 2017, după ce Comisia Europeană a spus că forma aleasă de autorități nu era corectă pentru că avea un caracter discriminatoriu.

De-a lungul timpul au apărut mai multe tipuri de taxare, numite taxa auto, taxa de mediu sau timbru de mediu. Fiecare dintre ele a fost contestată și eliminată.

Ultimele discuții despre reintroducerea taxei au fost în 2018. Ministrul Mediului de atunci, Grațiela Gavrilescu, spunea că pregătește o metodă prin care autovehiculele cu norme de poluare euro 2, 3 sau 4 să plătească o taxă în funcție de emisiile pe care le emit. Se luau în calcul 3 criterii: capacitatea cilindrică a mașinii, norma de poluare și emisiile de CO2 pe care le produce fiecare mașină. 

Efectele eliminării ultimei s-au văzut imediat. Doar în primul an de la eliminarea timbrului de mediu în România au fost importate peste 400.000 de autovehicule second-hand.

Acest site web utilizează Cookie-uri