Exclusiv Nature Talks! ”Au fost identificate deficiențe grave în ceea ce privește rețeaua de monitorizare a calității aerului din România”

Echipa Nature Talks a stat de vorbă cu Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu, despre poluarea din România. Oficialii europeni sunt îngrijorați de lipsa acțiunilor concrete și spun că nu este exclus să ajungem din nou în fața Curții Europene de Justiție. De data aceasta, procesul s-ar putea încheia și cu amenzi. 

România nu are un program național de combatere a poluării

Cel mai recent raport al Agenției Europene de Mediu arată că un român moare cu 11 ani mai devreme din cauza poluării. Aproape 30 de mii de oameni mor anual în România din cauza afecțiunilor asociate cu poluarea. Cu toate astea, pare că batem pasul pe loc. Cel puțin așa se văd lucrurile la Comisia Europeană.

România nu a reușit să adopte și să prezinte un Program Național de Control al Poluării Aerului prin care să se asigure că angajamentele de reducere a emisiilor pentru 2020 și 2030 sunt îndeplinite. Un astfel de program trebuia trimis pana la 1 aprilie 2019. Sunt îngrijorat de întârzieri.

      Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu

Un nou proces la Curtea Europeană de Justiție pentru România?

România a ajuns la Curtea Europeană de Justiție pentru calitatea proastă a aerului din București și pentru lipsa unor măsuri concrete pentru combaterea acestui fenomen. În final, România a primit o listă lungă cu ce are de făcut, au fost analizate de asemenea măsurile luate până în acel punct. Pe mai departe, autoritățile trebuie să pună în practică indicațiile pe care le-au primit. Oficialii europeni nu sunt însă mulțumiți de situația României și nu exclus un nou proces.

Ne așteptăm ca autoritățile române să ia toate măsurile necesare pentru a respecta hotărârea Curții și obligațiile acesteia în temeiul legislației UE. În această etapă a primei sesizări a Curții, nu au fost aplicate sancțiuni. Doar dacă autoritățile române nu pun rapid în aplicare măsuri eficiente, România riscă să fie trimisă a doua oară Curții. Dacă se întâmplă acest lucru, pot fi impuse penalități financiare. 

     Virginijus Sinkevicius, comisarul european pentru mediu

Mai multe detalii despre efectele poluării asupra sănătății aflați de AICI.

Acest site web utilizează Cookie-uri