Finding Fungie. Delfinul solitar al Irlandei, dat dispărut după 37 de ani

O adevărată operațiune de căutare a fost pornită în Irlanda pentru găsirea celui mai iubit delfin din insulă! Fungie, un exemplar solitar care trăia în apropierea portului Dingle din sud-vestul țării, a fost dat dispărut de localnici. 

Fungie a apărut prima dată în portul Dingle din Comitatul Kerry în 1983 și a devenit rapid foarte iubit de localnici. Este un exemplar de delfin cu botul gros care a atras atenția nu doar oamenilor din zonă, ci și turiștilor.

Din mascotă în dispărut

De câteva zile, localnicii nu l-au mai văzut însă pe Fungie. Un pescar din port spune că mamiferul nu obișnuia să lipsească mai mult de câteva ore. El își făcea mereu apariția, spre deliciul turiștilor irlandezi, dar și străini. Mulți vizitau zona doar pentru a avea ocazia să îl vadă.

Pentru găsirea lui, oamenii au pus la cale o operațiune de căutare cu vase de navigat, sonare și scafandri care să caute în toată zona portului Dingle.

Unii dintre cei care participă la căutarea lui spun că au crescut cu mamiferul și că au înotat alături de el în ultimii 30 de ani, relatează Sky News.

foto: Sky News

foto: Twitter/Dingle Peninsula Tourism

Delfinul a intrat în Cartea Recordurilor drept cel mai în vârstă delfin solitar cu bot gros din lume. Specialiștii estimează că ar avea aproximativ 40 de ani, în timp ce speranța de viață pentru mamiferele din specia lui este de aproximativ 50 de ani.

Dispărut din cauze naturale

Specialiștii iau în calcul și varinta în care Fungie să fi dispărut din cauze naturale. Animalul ar fi putut muri, spune biologul marin Kevin Flannery, citat de Sky News.

Aș putea spune că în acest moment luăm în calcul și vârsta sa. Delfinii bătrâni nu mai reușesc să se hrănească și mor de foame.

Kevin Flannery – biolog marin

Vocile ceva mai optimiste spun că Fungie ar fi putut pleca în largul Oceanului Atlantic pentru a căuta hrană sau chiar să își fi găsit, în sfârșit, un partener.

foto: Twitter/Dingle Peninsula Tourism

Erou local

Una dintre persoanele care a interacționat des cu mamiferul este Nuala Moore, o irlandeză pasionată de înot extrem care a reușit adesea să fie în preajma delfinului.

Când oamenii îl observă se aud râsete, chicoteli și sunete de bucurie. Într-o lume în care nu mai zâmbim așa ușor, tot ceea ce te face să te oprești și să apreciezi natura este special. Lui Fungie îi plăcea să stea la poze. Înainte să apăs butonul aparatului avea un moment când se oprea și mă privea. Cred că îi plăcea să fie fotografiat.

Nuala Moore – localnic

foto: BBC/Nuala Moore

foto: Twitter/Dingle Peninsula Tourism

Fungie nu era doar o mascotă locală! Datorită lui, 50 de oameni aveau un loc de muncă. Nu mai puțin de 12 companii au fost înființate în zona portului și ofereau tururi pe apă turiștilor care doreau să vadă delfinul care a devenit un simbol național.

Acest site web utilizează Cookie-uri