GALERIE FOTO. Cum a fost realimentat cu apă un lac care a secat în vară

Sursa foto: Ministerul Mediului

Din cauza secetei, Lacul Nuntași din județul Constanța a secat de tot în această vară. Acum, ministerul Mediului anunță că a găsit soluția pentru ca acesta să fie alimentat din nou cu apă. Restabilirea curgerii naturale a Lacului Nuntași a fost realizată prin decolmatarea canalului de legătură cu Lacul Sinoie prin intermediul Lacului Histria, lucrările fiind realizate de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL Constanța). 

Ultima etapă a lucrărilor de reconectare a acestor lacuri a fost finalizată ieri. Lacul Nuntași găzduiește mai multe specii protejate, printre care și pelicanul creţ, care cuibărește pe Insula Ceaplace. Refacerea ecosistemului periclitat din lacul Nuntaşi au fost efectuate în baza protocolului de colaborare încheiat între Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării și Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL), cu avizul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Despre Lacul Nuntași

Lacul Nuntaşi este situat în comuna Istria, din județul Constanța. Lacul face parte dintr-o zonă protejată şi se află în administrarea Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării. Este o lagună formată dintr-un fost golf de natură tectonică, cu un volum de concentrație ridicată de săruri și care face parte din zona protejată a complexului Razim-Sinoe. Lacul Nuntași se alimentează în principal din precipitații dar și din izvoare. Pe vremuri, nămolul care se găsea în Lacul Nuntași avea calități tămăduitoare și era mai bun decât cel din lacul Techirghiol, potrivit specialiștilor. 

Acest site web utilizează Cookie-uri