În câteva zile, ”Inspectorul Pădurii” va fi funcțional

Ministrul Mediului, Barna Tánczos, a anunțat într-o intervenție la DigiFM că ”Inspectorul Pădurii”, aplicația prin care cetățenii pot verifica un transport de lemne pe care îl bănuiesc a fi ilegal, va fi disponibilă în câteva zile.

Dacă vedeți un camion care transportă material lemnos, puteți să sunați la 112. ”Inspectorul pădurii”, acel modul care permite obținerea informațiilor detaliate despre fiecare transport, nu a fost lansat ieri, pentru că sistemul informatic trebuie încărcat cu date. Trebuie încărcate toate stocurile, avizele și pentru a avea siguranța că informațiile în timp real sunt corecte, am vrut să testăm prima dată acest instrument. În câteva zile, ”Inspectorul Pădurii” va fi pus la dispoziția cetățenilor și va putea fi folosit în același format de aplicație.

Barna Tánczos, ministrul Mediului

SUMAL 2.0, disfuncționalități din prima zi

După ce SUMAL 2.0, noul sistem informatic de urmărire a trasabilității lemnului, a fost pus în funcțiune, au apărut și primele sincope. Acestea se datorează în primul rând neatenției utilizatorilor care, uneori din grabă, nu completează corespunzător informațiile necesare pentru a opera în sistem.

Ministerul Mediului are câteva recomandări pentru utilizatori:

  • S-a constatat că un operator economic care are în administrare mai multe depozite introduce greșit informațiile privind transportul lemnului de la un depozit la altul. La emiterea avizului de însoțire a mărfii trebuie să aleagă la destinatar faptul că firma este operator al SUMAL 2.0 și nu NON SUMAL, iar la destinatar se va introduce denumirea companiei emitente.
  • De asemenea, un alt aspect pe care angajații din domeniul silvic trebuie să îl aibă în vedere este și faptul că opțiunea bluetooth nu trebuie pornită din setările telefonului. Aceasta se va porni automat în momentul în care se va face procesul de preluarea respectiv de predare a avizului de însoțire a mărfii.
  • În momentul în care câmpurile de completare a informațiilor în modulele SUMAL 2.0 solicită alegerea din listă a unei opțiuni, prin apăsarea săgeților, acest lucru se va face așa cum cere sistemul și nu prin tastarea informațiilor în căsuțele respective.
  • În atenția tuturor operatorilor economici. Stocul se va încărca o singură dată. În caz contrar nu se vor putea emite avizele de însoțire a mărfii. Informațiile cu privire la stoc trebuie să fie foarte clare și corecte pe fiecare sortiment în parte. Odată introduse în SUMAL 2.0 acestea trebuie validate, însă nu înainte de a se verifica informațiile pentru a nu fi validate stocuri parțiale. Operaţiunea se va finaliza după ce absolut toate stocurile aferente au fost introduse în sistemul informatic.
Acest site web utilizează Cookie-uri