poluarea mediului inconjurator

Inamicul de pe jos

9 Martie, 2021

Inamicii de pe jos sunt ambalajele și obiectele pe care unii oameni le aruncă la întâmplare: pe trotuar, pe spațiul verde sau chiar pe plajă. Alături de Harta Reciclării, un program al asociației ViitorPlus, vă spunem cum pot fi colectate separat mai multe tipuri de ambalaje și ce beneficii aduce acest gest mediului înconjurător.

Recipiente PET

Sticle de plastic aruncate pe jos

Cum colectăm?

  • Se pot colecta toate recipiente din plastic transparente sau colorate pentru băuturi.
  • Etichetele nu trebuie îndepărtate.

Cum se reciclează?

Odată ce plasticul intră în procesul de reciclare apar fulgii PET, granulele PET, bandaPET, fibre de poliester. Din acestea se pot face mai apoi covoare, tapițerii, jucării, noi ambalaje PET, material de umplutură pentru jucăriile de pluș.

Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!

Sticlă

sticla de sticla pe jos

Cum colectăm?

  • Înainte de a le duce spre reciclare, sticlele și borcanele se spală și se usucă.
  • Puteți lăsa eticheta, însă capacele de metal trebuie îndepărtate și colectate alături de deșeurile din metal. Borcanele se vor goli de resturile alimentare, iar dopurile de plută de la sticlele de vin trebuie îndepărtate.

Cum se reciclează?

Sticlele sunt spălate, sortate după culoare, sparte, măcinate, apoi se elimină impuritățile. Măcinătura este topită și transformată în granule.

Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!

Carton

bucata de carton aruncata pe asfalt

Cum colectăm?

  • Banda adezivă de pe cutiile de carton trebuie îndepărtată.
  • Cartonul trebuie să fie curat, uscat și necontaminat cu resturi alimentare. În cazul în care doar o parte a cartonului este contaminat/murdar, se îndepărtează partea contaminată (care se colectează la deșeurile menajere sau compostabile, după caz), iar partea curată se colectează împreună cu restul deșeurilor din carton. 
  • Cartonul se împăturește/turtește, astfel încât să ajungă la o formă cât mai plană.

Cum se reciclează?

Cartonul este mărunțit și topit într-un amestec de apă și substanțe chimice, pentru a separa fibrele de celuloză. Amestecul este curățat de diferite resturi cum sunt, de exemplu, capsele metalice. Mixtura de pulpă rezultată, formată din 1% fibră și 99% apă este apoi întinsă pentru a forma o peliculă. După ce este presată, urmează să fie rulată în suluri și transportată la producătorii de ambalaje.

Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!

Doză de aluminiu

doza de aluminiu aruncata pe jos

Cum colectăm?

  • Recipientul de aluminiu trebuie să fie clătit de resturi lichide sau alimentare și presat, ca să ocupe cât mai puțin loc.
  • În general, este de dorit ca metalele feroase să aibă un grad minim de rugină, aluminiul să fie separat de alte componente metalice (șuruburi sau capace).

Cum se reciclează?

Odată ce ajung la centrele de reciclare, deșeurile din metal sunt sortate, spălate, topite, turnate în role, folie, lingou sau sul, apoi transformate în noi obiecte.

Se estimează că în doar 6 săptămâni, o doză de aluminiu pe care o duci acum la reciclat va trece prin tot procesul de reciclare și se va reîntoarce pe raftul magazinului.

Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!

Hârtie

ambalaj de hartie aruncat pe strada

Cum colectăm?

  • Hârtia trebuie să fie curată, necontaminată de resturi de mâncare, băuturi, ulei, vopseluri.
  • Se colectează hârtia cât mai compact, fără a o face ghem.
  • Se îndepărtează orice părți metalice sau de plastic, cum ar fi: capse, cleme, scotch, folia de plastic de la plicuri.
  • Se pot colecta pentru reciclare: cărți, caiete, hârtie de birou, hârtie de birou tocată, reviste, ziare, cataloage și broșuri, plicuri, hârtia maro (kraft).

Cum se reciclează?

Reciclarea presupune mărunțirea hârtiei și topirea într-un amestec de apă și diverse substanțe chimice, pentru a separa fibrele de celuloză. Mixtura de pulpă rezultată, formată din 1% fibră și 99% apă, este apoi întinsă pentru a forma o peliculă și este presată pentru a îndepărta mare parte din apă. Pelicula de hârtie trece prin role de uscare și de subțiere până se ajunge la consistența dorită. Aceasta este apoi rulată în suluri și transportată la tipografii, producători de ambalaje.

Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!

Medicamente

folie cu medicamente aruncata pe jos

Cum colectăm?

  • Toate tipurile de medicamente sunt deșeuri periculoase, de aceea trebuie colectate separat. Nu le aruncați la gunoi, în toaletă sau în chiuvetă după perioada de expirare.  
  • Medicamentele pot fi predate gratuit la farmacii, iar mai departe sunt eliminate prin incinerare.

Cum se reciclează?

Medicamentele expirate sau neconforme standardelor se incinerează de firmele specializate printr-o incinerare ecologică la temperaturi de peste 850°C. Aceste incineratoare dispun de sisteme de filtrare și monitorizare a gazelor eliminate, pentru a proteja mediul.

Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!

Deșeuri din construcții

deseuri din constructii aruncate in iarba


Cum colectăm?

Colectarea deșeurilor din construcții și demolări se face în containere mari (care au minim 3m³) sau direct de către camioane basculante. Persoanele care realizează lucrări sunt nevoite să solicite serviciile unor firme speciale de salubritate, care să ridice deșeurile.

Cum se reciclează?

  • Betonul este zdrobit pentru a putea fi îndepărtată murdăria. Apoi, cu ajutorul unor echipamente, poate fi transformat în materie secundară precum: agregate artificiale cu dimensiuni mari, fier-beton.
  • Cărămizile se colectează separat, se mărunțesc  și se transformă în materiale noi. Cărămida este formată dintr-un material prietenos cu natura, fiind eficientă în construcții, durabilă și ieftină. Mai departe, poate fi folosită în proiecte de restaurare a unor monumente istorice, amenajarea decorativă a grădinii și curții sau chiar pentru amenajarea unui grătar.

Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!

Haine

haine aruncate pe jos

Cum colectăm?

Îmbrăcămintea și alte produse textile trebuie colectate separat de alte deșeuri reciclabile, puse în saci curați și spălate înainte. Dacă acestea sunt în condiție bună, vor putea fi donate unor organizații caritabile sau vândute ca produse second-hand; dacă sunt considerate refolosibile, se pot folosi sub formă de lavete de curățenie.

Cum se reciclează?

Materialele vor fi transformate în fibre textile și folosite la fabricarea materialelor termoizolante sau a umpluturii pentru scaune și banchete. În procesul de reciclare se extrage poliesterul și celuloza și se scapă de vopsea. Materia primă obținută se transformă la final în noi fire textile.

Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!

Masca de protecție

Masca de protecție a ajuns în topul celor mai întâlnite deșeuri aruncate pe jos. O găsim pe iarbă, lângă mașină, agățată în copaci sau culmea culmilor, aruncată lângă coșurile de gunoi. Poate unii se gândesc că masca este un deșeu biodegradabil. Ei bine… nu! O mască rezistă sute de ani și pe deasupra, poluează, pentru că are în componența ei mai multe tipuri de plastic. Este periculoasă și pentru că păstrează pe suprafața ei bacterii. Data viitoare când aruncați masca pe jos, gândiți-vă că faceți rău atât persoanelor din jur, dar și naturii.

Ce este recomandat să facem cu masca de protecție?

Din păcate nu există în acest moment un progam național de colectare și eliminare a măștilor. Dacă vrem să o aruncăm atunci când ne aflăm pe stradă, trebuie să găsim un coș de gunoi acoperit. Dacă totuși coșul nu este acoperit, este bine să punem masca într-o pungă sigilată și apoi să o aruncăm, ca să protejăm în acest fel operatorii de salubritate. Dacă o aruncăm acasă, trebuie să folosim pubela pentru gunoiul menajer. Nu uitați, orice variantă ați alege, nu atingeți suprafața măștii!

Jucării

jucarie aruncata pe jos

Cum colectăm?

  • Jucăriile care nu pot fi reparate sau sunt prea deteriorate pentru a fi donate/vândute, se vor colecta în funcție de materialele din care sunt confecționate (plastic,metal, lemn, au baterii etc.) și se vor preda spre reciclare la centrele de colectare (după ce se verifică dacă sunt acceptate). În cazul în care nu sunt acceptate, se vor preda salubristului local, împreună cu deșeurile menajere.
  • Ambalajele jucăriilor se colectează și reciclează separat de acestea. La fel ca în cazul jucăriilor, acestea vor fi sortate în funcție de compoziție.

Cum se reciclează?

Se reciclează părțile componente care pot fi reciclate: metal, mecanisme electrice, plastic, lemn sau baterii. O altă metodă este reciclarea manuală/creativă, în cadrul unor ateliere organizate cu copii și/sau părinți dornici să experimenteze activități recreative noi.

Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!

Tetrapack

cutie de carton aruncata pe jos

Cum colectăm?

  • După utilizare, cutiile Tetra Pack se spală, se turtesc și, pe cât posibil, se usucă înainte de a fi introduse în containerul de colectare separată dedicat plasticului.
  • Capacul din plastic nu trebuie îndepărtat.

Cum se reciclează?

Deșeurile de ambalaje TP sunt înmuiate în apă, în primă fază, urmând ca fibra de carton să fie extrasă și separată de celelalte componente.

Polietilena și aluminiul sunt transformate în granule, care apoi se reintroduc în circuitul economic ca materii prime secundare, în vederea fabricării de noi produse din materialele respective.

Vezi care sunt punctele de colectare cele mai apropiate de casa ta!

What’s a Rich Text element?

The rich text element allows you to create and format headings, paragraphs, blockquotes, images, and video all in one place instead of having to add and format them individually. Just double-click and easily create content.

Bold text

Static and dynamic content editing

This is an H3

A rich text element can be used with static or dynamic content. For static content, just drop it into any page and begin editing. For dynamic content, add a rich text field to any collection and then connect a rich text element to that field in the settings panel. Voila!

How to customize formatting for each rich text

Headings, paragraphs, blockquotes, figures, images, and figure captions can all be styled after a class is added to the rich text element using the "When inside of" nested selector system.

Test hyperlink textrow

BOLD TEXT

Caption/ credits

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul
Ce facem cu brazii după sărbători
Sustenabilitate

Ce facem cu brazii după sărbători

Descoperă în acest articol de ce este bine să amplasezi corect brazii pentru a fi ridicați de către autorități și totodată, ce se întâmplă cu pomii după ce sunt preluați de echipele de salubritate.

Citește articolul