INTERVIU. Fenomenul La Niña | Este influențată România în vreun fel?

Organizația Meteorologică Mondială avertizează guvernele să se pregătească pentru fenomenul La Niña, care va fi mai intens în acest an, până în ianuarie 2021. Sunt așteptate precipitații abundente și furtuni care vor afecta regiunile vulnerabile din punct de vedere economic și social. Ce presupune acest fenomen și ce zone vor fi afectate am aflat de la Bogdan Antonescu, expert în fenomene severe.

Ce se întâmplă când apare La Niña?

La Niña se referă la răcirea la scară largă a temperaturilor de la suprafața oceanului în centrul și estul Oceanului Pacific ecutorial, alături de vânturi, presiune și ploi, arată Organizația Meteorologică Mondială.

La Niña este un fenomen de cuplaj între ocean și atmosferă. În general vorbind, sunt condiții opuse celor care duc la apariția El Niño și sunt caracterizate de presiune ridicată în Pacificul de Sud și condiții de presiune scăzută în apropiere de Indonezia. Diferența de presiune duce la apariția unor vânturi care bat de la est către vest. Se generează astfel un fenomen numit de “upwelling”, adică un proces prin care apa mai rece din zonele mai adânci ale oceanului ajunge la suprafață. Rezultatul este formarea unei regiuni cu apa la suprafața oceanului mai rece în partea de est a Pacificului în timp ce partea de vest a Pacificului este mai caldă. Se formează o circulație în care vântul bate de la est la vest la suprafață, (acestă mișcare a aerului este asociată cu precipitații intense), o mișcare de la vest la est în altitudine, iar apoi aerul are o mișcare descendentă deasupra părții de vest a Pacificului (această mișcare  a aerului este asociată cu lipsa precipitațiilor). Dacă vântul acesta de la suprafață (care bate dinspre est către vest) este foarte intens, apele din Pacificul de est devin foarte reci. Atunci avem fenomenul de La Niña(o intensificare a condițiilor normale).

Bogdan Antonescu, expert fenomene severe

Ce se va întâmpla la nivel global

Aceste fenomene de cuplaj dintre atmosferă și ocean în care, de exemplu, temperaturile scăzute de la suprafața oceanului pot influența precipitațiile în alte părți ale globului se numesc teleconexiuni. Atât El Niño cât și La Niña au o influență asupra climatului din timpul iernii. În particular atunci când suntem într-o perioadă de La Niña, ne putem aștepta (datorita teleconexiunilor), de exemplu, la mai puține precipitații și temperaturi mai ridicate decât media climatologică în sudul Statelor Unite. 

Bogdan Antonescu, expert fenomene climatice

Nu este clar dacă La Niña are o influență asupra a ceea ce se întâmplă cu vremea în timpul iernii în Europa (dar fiecare eveniment este diferit și se produce împreună cu alte evenimente climatice).”

Acest site web utilizează Cookie-uri