INTERVIU. Spațiile verzi din România, în pericol. Cum a fost modificată o lege peste noapte

Sursa foto: Facebook / Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu

Modificarea Legii care reglementeză spațiile verzi din România a fost votată săptămâna trecută de Camera Deputaților. Actul normativ urmează să fie promulgat de președintele României, însă Asociația Peisagiștilor trage un semnal de alarmă: în corpul legii s-au strecurat grave erori materiale, ce fac ca spațiile verzi să fie puse în pericol. Unele vor fi rase, în timp ce altele vor putea fi folosite pentru diverse construcții. Echipa Nature Talks a stat de vorbă cu Alex Ciobotă, manager de proiect, Asociația Peisagiștilor din România. 

”Parcul istoric” și ”parcul de buzunar” nu mai sunt protejate de lege

Mai multe parcuri din țară între care Parcul Regele Mihai I (fost Herăstrău), Parcul Cișmigiu din Capitală sau Parcul Nicolae Romanescu din Craiova nu mai apar pe lista spațiilor verzi protejate. Cum a fost posibil?

Discuțiile au fost în regulă, dar raportul final a ieșit cu grave erori. Din lista spațiilor verzi care sunt reglementate de lege dispar parcurile și grădinile istorice, scuarul și parcul de buzunar (pocket park), adică acel loc verde de recreere, de popas, pe care îl găsim în orașe.

         Alex Ciobotă, manager de proiect,               Asociația Peisagiștilor din România

În 2017 am găsit sprijin pentru a merge înainte cu modificarea Legii spațiilor verzi, după ce am realizat mai multe studii de caz.  Am fost invitați în Parlament la toate grupurile de lucru, la toate comisiile, până la ultimul raport comun al Comisiilor de Mediu, cea a Lucrărilor Publice și cea Juridică.

Mai mult decât atât, inițial, specialiștii au trecut în corpul legii și o anexă în care, în funcție de categorie, era trecută în procente suprafața pe care se poate construi. 

E trecută la anexă respinsă. Automat, articolul rămâne golit de sens. Adică se va putea construi nelimitat pe spațiile verzi. Am notificat deputații de această eroare, am mers în plen pe 13 octombrie și la vot, toată lumea a votat împotriva corectării respectivei erori. 

Alex Ciobotă, manager de proiect, Asociația Peisagiștilor din România

Spațiile verzi vor putea fi rase dacă vor fi apoi relocate

Destinația suprafețelor spațiilor verzi poate fi schimbată, cu condiția ca o suprafață similară, cu 10 la sută mai mare, să se refacă în altă parte, se mai specifică în noua lege. Acest lucru este însă nociv pentru natură, spun specialiștii.

E o greșeală de principiu, în primul rând. De obicei, parcurile sunt în zona centrală, nu putem gândi doar cantitativ un spațiu verde, ca o pată pe hartă, spațiul verde are o încărcătură socială, comunitară , culturală, avem arbori de o valoare foarte mare, arbori seculari chiar, nu putem să radem o suprafață cu justificarea că o refacem în altă parte. 

Alex Ciobotă, manager de proiect, Asociația Peisagiștilor din România

Reprezentanții Asociației Peisagiștilor îi cer președintelui României să nu promulge această lege. 

 

Acest site web utilizează Cookie-uri