Klaus Iohannis, reacție după criticile UE referitoare la poluare: ”Este îngrijorător. După alegeri, voi discuta cu miniștrii”

Sursa foto: presidency.ro

La doar câteva zile după ce Comisia Europeană i-a reamintit României că are grave probleme în ceea ce privește poluarea și gestionarea deșeurilor, președintele Klaus Iohannis a dat prima declarație pe această temă. Șeful statului spune că poluarea este o problemă îngrijorătoare și că vor fi implementate măsuri imediat după alegerile parlamentare.

Toate aceste proceduri de infringement se referă în special la legislație, deci legislația trebuie să fie transpusă și măsurile care urmează legislația. Este îngrijorător, iar chestiunile legate de mediu, de poluare sunt chestiuni pe care eu le iau foarte în serios. Imediat după alegeri voi avea discuții foarte foarte aprofundate cu miniștrii care vor conduce atunci aceste ministere, pentru a vedea foarte rapid ce măsuri pot fi implementate, ce schimbări legislative sunt solicitate de Uniunea Europeană, pentru ca să intrăm cu cât mai repede cu atât mai bine în rând cu lumea. Nu acesta este obiectivul: să ne conformăm. Obectivul este să avem un mediu sănătos pentru români, să reducem poluarea și să ducem cu toții o viață mai sănătoasă. 

Comisia Europeană a analizat felul în care țările membre se raportează la anumite teme ce țin de natură, investiții sau politică. Multe state au fost notificate să ia măsuri urgente. Și România este pe listă, cele mai multe nereguli se înregistrează la capitolul mediul înconjurător. Avem probleme cu poluarea, cu deșeurile și cu protejarea habitatelor.

Atunci când Comisia Europeană constată că un stat membru nu respectă legislația, trimite o scrisoare de punere în întârziere, solicitând informații suplimentare de la țara în cauză. Aceasta trebuie să trimită un răspuns, un raport pe acea problemă în cel mult 2 luni. Dacă după acest pas, se ajunge la concluzia că țara nu și-a îndeplinit obligațiile, Comisia poate să trimită un aviz motivat, adică o solicitară oficială către țara respectivă de a se conforma legislației UE. De asemenea, statul respectiv trebuie să și arate ce măsuri concrete a luat. Ulterior, dacă nu se schimbă nimic, Comisia poate decide să înainteze cazul Curții de Justiție, care poate aplica amenzi.

Mai multe detalii găsiți AICI

Acest site web utilizează Cookie-uri