Metanul, al doilea factor care contribuie la schimbările climatice. De unde provine și ce e de făcut

După dioxidul de carbon (CO2), metanul se află pe locul al doilea, ca factor ce contribuie la schimbările climatice. În Europa, este responsabil de 10% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Mai mult, este și un poluator periculos, atrage atenția Comisia Europeană.

De unde provine metanul

La nivel mondial aproximativ 95% dintre emisiile de metan sunt rezultatul activităților umane. În Uniunea Europeană, 53% din emisiile de metan provin din sectorul agricol, 26 % din deșeuri și 19 % din sectorul energetic.

Dacă în următorii 30 de ani, emisiile de metan s-ar reduce la jumătate, temperatura globală ar putea scădea cu 0.18 grade Celsius până în 2050, mai spune Comisia Europeană.

Astăzi am adoptat prima noastră strategie de combatere a emisiilor de metan din 1996 încoace. Deși sectorul energetic, sectorul agricol și cel al deșeurilor joacă fiecare un rol în acest sens, sectorul energetic se pretează cel mai bine la reducerea rapidă și puțin costisitoare a emisiilor.

 Europa va fi o deschizătoare de drumuri în această privință, dar nu poate să reușească de una singură. Trebuie să colaborăm cu partenerii noștri internaționali pentru a aborda problema emisiilor de metan generate de energia pe care o importăm.

       Kadri Simson, comisarul pentru energie

 

Soluții pentru reducerea emisiilor de metan

Comisia Europeană vrea ca aceste emisii să fie mai bine măsurate și raportate. De asemenea, are propuneri pentru fiecare sector în parte:

  • Pentru a reduce emisiile de metan în sectorul energetic, se va propune introducerea obligației de a îmbunătăți depistarea scăpărilor și eliminarea lor în infrastructura de gaze și se va lua în considerare elaborarea unei legislații menite să interzică practicile sistematice de ardere la faclă și de evacuare în atmosferă. 
  • Comisia va îmbunătăți raportarea emisiilor din agricultură printr-o mai bună colectare a datelor și va promova oportunități de reducere a emisiilor, cu sprijin din partea politicii agricole comune. Accentul principal va fi pus pe schimbul de bune practici în ceea ce privește tehnologiile inovatoare de reducere a emisiilor de metan, alimentația animalelor și managementul reproducției.
  • În sectorul deșeurilor, Comisia va avea în vedere măsuri suplimentare de îmbunătățire a gestionării gazelor de depozit, valorificând potențialul energetic al acestora cu reducerea simultană a emisiilor, și va reexamina legislația relevantă privind depozitele de deșeuri în 2024. Reducerea la minimum a eliminării deșeurilor biodegradabile în depozitele de deșeuri este esențială pentru a evita formarea de metan.  
Acest site web utilizează Cookie-uri