Noul „Everest”, cel mai înalt munte din lume care nu a fost cucerit niciodată

Un masiv de de 7.453 de metri care poate deveni noul „Everest” pentru pasionații de alpinism din întreaga lume! În acest moment este cel mai înalt munte de pe planetă care nu a fost cucerit încă, potrivit CNN! Au trecut 37 de ani la prima tentativă! 

foto sus: rab.equipment

Despre Everest nu mai este aproape nimic de spus! De la Sir Edmund Hillary și șerpașul său Terzing Norgay încoace, cel mai înalt vârf al lumii a fost cucerit în aproape toate felurile posibile. Cu și fără șerpași, cu și fără oxigen, pe rute noi, pe rutele clasice. E greu în acest moment să mai stabilești ceva „nou” pe Everest. Din 1953 și până acum aproape 5.300 de oameni au urcat în vârf, în timp ce 295 au murit încercând să îl cucerească. 

foto: lanțul muntos Batura, din Pakistan / sursa: Wikipedia

Optmiarii au fost cuceriți

Everest este cei mai faimos vârf al Terrei, dar nu este cel mai dificil de urcat. Așa că alpiniștii și-au îndreptat atenția către celelalte piscuri de peste 8.000 m, iar unele dintre ele s-au dovedit adevărate capcane mortale. K2 este una dintre ele. 

Al doilea cel mai înalt din lume, K2 a fost cucerit un an după Everest. Lotse sau Kanchenjunga sunt și ele adevărate provocări chiar și pentru cei mai experimentați. 

Dar atenția alpiniștilor se îndreaptă mereu către munții care sunt greu de cucerit sau nu au fost urcați de nimeni. Iar unul dintre ei este în Pakistan, în subgama Batura Muztagh din Karakoram. 

 

Noua „stea” a alpinismului

E abia al 61-lea pe lista celor mai înalți, dar în acest moment, este necucerit. Iar asta îl face să intre în lumina reflectoarelor. Muchu Chhrish are 7.453 de metri și este localizat într-o zonă extrem de greu accesibilă. Au fost câteva încercări de cucerire, dar toate au eșuat până acum.  

foto: tribune.com.pk

Primii care au încercat să ajungă în vârf au fost niște polonezi, în 1983, dar au cucerit doar un vârf alăturat. În 1999, cea mai ambițioasă expediție a fost una spaniolă, dar alpiniștii s-au oprit la 6.650 de metri. A mai fost o încercare a unor cehi, chiar anul acesta, în august, dar și ei au eșuat. 

Muchu Chhish este cunoscut și ca Batura V. 

Singuri cu muntele

Dincolo de faptul că este într-o zonă izolată din Pakistan, Muchu Chhish este dificil de escaladat din cauza condițiilor meteo. Vântul bate mereu cu putere, temperaturile sunt destul de scăzute, dar dincolo de toate, nu există ajutor în zonă. 

Spre deosebire de Himalaya, alpiniștii nu pot apela la șerpași. Așa că efortul este unul 100% individual. Și poate asta face și mai dificilă misiunea. 

foto: rab.equipment

Fiind foarte puțini oameni care l-au urcat până acum nu există rute pre-stabilite, așa că fiecare echipă trebuie să își croiască un nou drum. În plus, zona este extrem de stâncoasă și nu prea oferă posibilitatea stabilirii unei tabere de bază suficient de mare. Iar în drumul spre vârf, alpiniștii sunt nevoiți să doarmă pe bucăți late de rocă nu mai mari de 1 metru, cu prăpastii de 1.000 de metri sub ei, ceea ce crește extrem de mult gradul de pericol. 

Astfel, Muchu Chhish rămâne deocamdată o piatră extrem de tare de încercare pentru orice pasionat de alpinism din lume. Cei care au încercat să îl cucerească spun că acest lucru va fi posibil până la urmă, mai devreme sau mai târziu. Până atunci, rămâne cel mai înalt vârf din lume care nu a fost cucerit încă! 

Acest site web utilizează Cookie-uri