Raport devastator. O pădure de dimensiunea Danemarcei dispare anual de pe glob. ONU propune tururi virtuale în 3 păduri

În lupta pentru hrană, omenirea consumă resurse într-un ritm alarmant! În fiecare an, pentru a produce diverse alimente, dispar aproximativ 4,7 milioane de hectare de pădure, o suprafață echivalentă cu cea a Danemarcei! Pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen sever, Organizația Națiunilor Unite a lansat un program special. Tururi virtuale în trei păduri de pe planetă!

Pădurile de pe Terra acoperă o treime din suprafața planetei și adăpostesc jumătate dintre animalele de pe glob și dintre plante. Rolul lor este crucial pentru omenire, iar distrugerea acestora în ultima sută de ani a produs unele dezechilibre majore asupra mediului înconjurător.

O pădure cât o țară dispare în fiecare an

La nivel global, defrișările par a fi de necontrolat în anumite regiuni. Pădurile sunt tăiate pentru a face loc agriculturii intensive. Sute de mii de hectare sunt puse la pământ pentru a crea teren pentru culturile de soia, de exemplu, pentru a fi transformate în pășuni pentru fermele de animale sau pentru a fi exploatate pur și simplu în scop comercial. Organizația Națiunilor Unite estimează că sunt puse la pământ anual aproape 4,7 milioane de hectare de pădure.

foto: Greenpeace Argentina

Pentru a atrage atenția asupra impactului devastator pe care îl au defrișările, ONU a lansat un site unde oamenii pot călători virtual prin trei dintre ariile naturale aflate în pericol major de pe glob.

Parcul Leuser din Sumatra, un Rai aproape dispărut

Cu o suprafață de aproape 2,6 milioane de hectare, parcul natural Leuser din Sumatra este unul dintre cele mai complexe și biodiversificate habitate de pe planetă! Este casă pentru specii rare de rinoceri, urangutani și celebrul tigru de Sumatra, o specie aproape dispărută. Doar în partea de est a parcului locuiesc peste 6 milioane de oameni. Iar nevoia lor de hrană și interesele financiare au făcut ca aria protejată să fie aproape distrusă!

foto: globalconservation.org

În doar trei decenii, Sumatra a pierdut jumătate din întreaga suprafață de pădure! Rapoartele organizațiilor de mediu arată că între 1985 și 2009 au dispărut 12,5 miliioane de hectare (49,5% din total)!

foto: globalconservation.org

Din păcate, în Sumatra, la fel ca în multe alte locuri de pe planetă unde pădurea este pusă la pământ, nu dispar doar arborii, ci și animalele. În Indonezia, o altă problemă majoră este braconajul. Sute de capcane sunt descoperite și dezafectate în fiecare zi de rangerii din Parcul Leuser. Ele sunt folosite pentru a captura urangutani, rinoceri, tigri sau elefanți. Animalele sunt fie vândute pe piața neagră, fie ucise pentru blană sau colți.

Leuser, salvat cu ajutorul lui Leonardo DiCaprio

Eforturile uriașe de a salva Parcul Leuser sunt susținute și de personalități publice. Actorul Leonardo DiCaprio se implică activ în acțiunile de protejare a faunei și florei din Sumatra și face vizite în zonele afectate. Și actorul Adrien Brody s-a alăturat proiectului.

Lupta este una contracronometru. De exemplu, din cei 80 de rinoceri de Sumatra rămași în sălbăticie, 50 trăiesc în Parcul Leuser. Iar din cei 400 de tigri de Sumatra, 100 sunt în aria protejată. În cazul urangutanilor de pe insulă, specie aflată în pragul extincției, 85% dintre ei trăiesc în interiorul acestui parc.

Un articol amplu despre eforturile de salvare a Parcului Leuser puteți citi AICI.

foto: globalcoonservation.org

Gran Chaco, o zonă verde care se întinde pe patru țări

O altă arie naturală aflată în pericol major este Gran Chaco, o zonă care acoperă părți din Argentina, Bolivia, Paraguay și Brazilia. Doar porțiunea de pădure de pe teritoriul Argentinei este de 5 milioane de hectare, o suprafață de două ori cât California. Aici, pericolul major este dat de tăierile ilegale de pădure care fac loc unor drumuri de acces pentru ferme și exploatări agricole.

foto: tăieri de arbori în Gran Chaco (Argentina), sursa Greepeace Argentina

Faptul că zona rămâne fără păduri este vizibil și din spațiu! NASA a realizat o serie de fotografii care surprind aceeași suprafață la 20 de ani distanță! Iar schimbările sunt dramatice!

foto: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin

Detalii despre defrișările și distrugerea zonei Gran Chaco puteți citi AICI.

Probleme și în pădurile tropicale

O altă arie naturală cu probleme este Kayah-Karen, o regiune aflată la granița dintre Myanmar și Thailanda. O zonă de aproimativ 120.000 km pătrați, foarte bogată în floră și faună. În pădurea tropicală de aici trăiesc 168 de specii de mamifere, printre care tigrul, elefantul asiatic, leopardul și mai multe specii de maimuțe.

Este al patrulea cel mai bogat ecosistem din regiunea Indo-Pacifică.

Din totalul pădurilor din Kayah-Karen, aproximativ 32.000 de km pătrați sunt arie naturală protejată, dar asta nu îi împiedică pe oameni să taie ilegal arborii sau să captureze ori să ucidă animalele pentru comerț.

Fiind o zonă foarte populată de oameni, aceștia au transformat și aici pădurea în teren agricol. În regiune se cultivă acum pe suprafețe mari cafea, varză și lici.

foto: Wikipedia

Organizația Națiunilor Unite atrage atenția că astfel de practici, care au loc la nivel global, nu doar în cele trei regiuni date ca exemplu, au un efect devastator asupra mediului.

Pe măsură ce setea noastră pentru resurse naturale crește punem tot mai mare presiune pe păduri, care reprezintă niște ecosisteme foarte fragile. Dacă le arătăm oamenilor că pădurile aduc beneficii și pentru ei și pentru animale, sperăm să reușim să le protejăm pentru generațiile care vin.

Susan Gardner – director Divizia Ecosisteme a ONU

sursa: YouTube/UN Environment Programme

Acest site web utilizează Cookie-uri