Particulele poluante provenite din gătit rămân zile întregi în atmosferă

Emisiile de particule provenite din gătit rămân în atmosferă mai mult decât se credea anterior. Acestea contribuie la calitatea slabă a aerului și atacă sănătatea, potrivit unui studiu nou realizat de Universitatea din Birmingham. Cercetătorii au reușit să demonstreze modul în care emisiile de gătit, care reprezintă 10% din poluarea cu particule din Marea Britanie, sunt capabile să supraviețuiască în atmosferă câteva zile. 

Echipa a colaborat cu experți de la Universitatea din Bath, Central Laser Facility și Diamond Light Source ca să arate cum reacționează moleculele rezultate din gătit atunci când întâlnesc moleculele găsite în mod natural în atmosferă. În timpul procesului de reacție, în jurul părții exterioare a particulelor rezultate din gătit se formează un strat care le protejează de gaze precum ozonul, care altfel ar putea rupe particulele. 

Este pentru prima dată când oamenii de știință au reușit să recreeze procesul într-un mod care să permită studierea acestuia în condiții de laborator utilizând puternicul fascicul de raze X pentru a urmări degradarea straturilor subțiri de molecule. Capacitatea acestor particule de a rămâne în atmosferă are o serie de implicații pentru schimbările climatice și sănătatea umană. Deoarece moleculele intreacționează atât de strâns cu apa, acest lucru afectează capacitatea picăturilor de apă de a forma nori. La rândul său, acest lucru poate modifica cantitatea de precipitații și, de asemenea, cantitatea de lumină solară.

Aceste emisii, care provin în special din procesele de gătit, cum ar fi prăjirea grăsimilor, reprezintă o proporție semnificativă a poluării aerului în orașe, în special a particulelor mici care pot fi inhalate cunoscute sub numele de particule PM2.5. 

    Dr. Christian Pfrang, autorul principal al studiului

În plus, deoarece particulele poluante provenite din gătit formează stratul lor protector, ele pot încorpora și alte particule poluante, inclusiv cele cunoscute ca fiind dăunătoare sănătății, cum ar fi agenții cancerigeni din emisiile motorului diesel. Aceste particule pot fi apoi transportate pe zone mult mai întinse. 

Mai multe despre poluare din case aflați AICI.

Acest site web utilizează Cookie-uri