În 3 orașe din țară, românii vor putea ști dinainte cât de poluată este zona în care merg

Locuitorii din orașele Ploiești, Brașov și Iași sau ce care merg în vizită în aceste zone vor putea ști dinainte cât de poluată va fi zona în care stau. Ministerul Mediului a anunțat că va implementa un sistem de prognoză a calității aerului, care va funcționa asemănător cu prognoza meteo. Cetățenii vor ști cantitatea poluanților din aer cu 24, 48 sau 72 de ore înainte. 

Cum va funcționa aplicația pentru prognoza calității aerului

Prognoza care arată cantitatea poluanților dintr-o anumită zonă se va baza pe două instrumente: prognoza meteo, modlarea deplasărilor curenților de aer și o bază unică națională de emisii de poluanți. În baza unică vor apărea cantitățile de emisii din ficare oraș în parte în funcție de trafic, energia consumată și alți factori poluanți. Durata de implementare a acestui proiect este de 3 ani, dar pentru început au fost selectate 3 aglomerpri urbane: Iași, Brașov și Ploiești. Începând cu 2023, dau asigurări reprezentanții Ministerului Mediului, în orice loc din România va exista o astfel de prognoză. Banii din fonduri europene, în urma unui contract încheiat între Ministerul Mediului și Ministerul Fondurilor Europene.

Și Bucureștiul, cel mai poluat oraș al României, va avea acest sistem de prognoză până la finalul celor 3 ani de implementare. Pentru București finanțarea va fi guvernamentală, fie cu bani de la ministerul Mediului, fie cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Costel Alexe, Ministrul Mediului

Sursa foto: Facebook / Costel Alexe

Încă 60 de stații noi vor măsura calitatea aerului din România

Rețeaua Națională care monitorizează aerul din România are în acest moment 148 de stații. Ministerul Mediului a anunțat că sistemul va fi suplimentat cu încă 60 de stații, dintre care 17 sunt finanțate din fonduri europene. 27 de stații ar trebui să ajungă și în București. De asemenea, Capitala va avea și o rețea de 50 de senzori.

Mesajul lui Costel Alexe, la final de mandat

Pentru ce nu s-a făcut în ultimii ani în ceea ce privește calitatea aerului sau monitorizarea lui , ar trebui să vă răspundă cei care au condus acest minister înainte. Eu, personal, mulțumindu-le colegilor cu care am făcut echipă în acest an , și evident, cu sprijinul Ministerului pentru Fonduri Europene, aș vrea să vă spun că la finalul acestui an rămân niște finanțări foarte importante pe care statul român le folosește pentru rezolvarea acestei probleme. 

Acest site web utilizează Cookie-uri