VIDEO. Premieră: emisiile de carbon ale vulcanilor, măsurate cu drone

O echipă de cercetători interesați să afle mai multe despre vulcanii activi de pe planetă au găsit o soluții prin care pot măsura diferite emisii de gaze. Folosesc drone și în urma măsurătorilor pot prezice când va erupe un anumit vulcan, arată University College London.

De ce trebuie monitorizați vulcanii

Explorarea vulcanilor vor ajuta comunitățile să se pregătească din timp pentru erupții. Specialiști din SUA, UK, Canada, Italia, Suedia, Germania, Costa Rica, Noua Zeelandă și Papa Noua Guinee au reușit să înalțe dronele la 2 kilometri înălțime și 6 kilometri distanță de vulcanul Manam din Papa Noua Guinee, de exemplu. Ultimele erupții majore ale acestui vulcan au distrus culturi, locuințe și au contaminat apa. 

Cum se poate afla când urmează să erupă un vulcan

Studiile anterioare au arătat că vulcanul Manam emite mult dioxid de sulf, dar nu se știa nimic despre producția de CO2. Calcularea raportului dintre nivelurile de sulf și dioxid de carbon din emisiile unui vulcan este esențială pentru a determina când va avea loc o erupție, deoarece îi ajută pe specialiști să stabilească locația magmei sale. 

Manam nu a fost studiat în detaliu, dar am putut vedea din datele satelitului că produce emisii puternice. Resursele institutului de monitorizare a vulcanilor din țară sunt mici, iar echipa are o sarcină incredibilă, dar ne-au ajutat să stabilim legăturile cu comunitatea care trăiește pe insula Manam. 

          Dr. Emma Liu – UCL Earth Sciences

       

Acest site web utilizează Cookie-uri