VIDEO. Un pescăruș din America de Nord a fost zărit pe Lacul Morii

În 23 ianuarie Helen Beatrice Sforaru, una dintre cele mai active voluntare ale SOR, a observat și fotografiat un pescăruș sur mare (Larus delawarensis) pe Lacul Morii din capitală. Exemplarul aparține unei specii de pescăruș comune în America de Nord, însă de la începutul anilor ‘70 tot mai multe exemplare sunt frecvent observate în vestul Europei, în special în insulele britanice.

Helen povestește pe contul ei de Facebook despre descoperirea sa, care a făcut atâta vâlvă între păsărari:

Ieri [n.r. 23 ianuarie] după o zi agitată, am zis să mă relaxez puțin, am plecat de acasă cu gândul să trec prin Herăstrau și, pe drum, m-am sucit. Am mers direct pe Morii, ceva îmi redirecționa pașii într-acolo. Am traversat Parcul Crângași și am urcat pe dig, primele păsări observate… grămada de lișite, ceva pescăruși și rațe mari. Am scanat (între ghilimele) sutele de pescăruși și, după, am început să mă uit după păsări mici. Către apus am mers iar pe insulă și am început să mai trec încă odată prin obiectiv pescărușii. Seara am ajuns acasă și am dat la verificat [n.r. pe un grup specializat] ce îmi părea mie mai deosebit. Nu mică mi-a fost mirarea când, în dimineața asta, am găsit mesaje de felicitare de la Lou Bertalan [n.r. expert în identificarea speciilor de pescăruși], căruia îi mulțumesc pentru ajutorul oferit la identificarea speciilor de pescăruși.
Surpriza a fost acest exemplar de pescăruș sur mare (Larus delawarensis), observat pentru prima dată pe teritoriul țării noastre. Vi-l prezint în premieră și m-aș bucura să-l poată observa și alții astăzi.

După ce observația a fost raportată pe rombird.ro (platformă de comunicare pentru specialiştii în ornitologie şi pentru cei interesaţi de păsări), o altă pasionată de păsări și-a verificat arhiva și a constatat că fotografiase un exemplar de pescăruș sur mare în ianuarie 2020 și încă un exemplar în 15 ianuarie 2021, pe Lacul Plumbuita.

Acest site web utilizează Cookie-uri