Cine să sesizeze arderile ilegale pe timp de noapte? Ministrul Mediului: Sunt doar 2 oameni permanent la Garda de Mediu București

de
Teodora Iacob
5
November
,
2020

În fiecare sezon rece, valorile de poluare din București și din împrejurimi cresc foarte tare. Explicația principală: se ard deșeuri. Toate aceste arderi necontrolate sunt, desigur, ilegale și trebuie identificate, oprite iar mai apoi, făptuitorii pedepsiți. Instituția care trebuie să se ocupe de asta se numește Garda de Mediu. Noul ministru al Mediului, Mircea Fechet, a declarat pentru naturetalks.ro că sunt doar 10 comisari la Garda de Mediu București pe timp de zi, iar echipa de permanență are doar două persoane.

Mircea Fechet spune că a cerut sprijinul ministrului de Interne, Marcel Vela, astfel încât atunci când apare o situație, comisarilor să li se alăture și polițiști sau jandarmi, după caz. Întrebat cum se poate ca angajații gărzii de Mediu să se informeze de pe Facebook cu privire la valorile de poluare, ministrul Mediului a spus că există și un sistem de alertă intern, însă uneori, până să apuce Agenția pentru Protecția Mediului, e posibil ca ele să apară mai repede pe Facebook.

E bine să știm că atunci când se înregistrează depășiri ale valorilor unor parametri de poluare, Agenția pentru Protecția Mediului București sau din alt oraș informează de urgență Garda de Mediu în baza unui protocol. E adevărat că uneori, până să apuce Agenția să transmită aceste date, e posibil ca pe Facebook sau pe alte rețele de socializare, o persoană sau mai multe persoane să reclame o problemă punctuală. Sunt 10 oameni de toți într-o zi care lucrează la Garda de Mediu București, iar echipa de permanență e alcătuită din 2 persoane, dar în funcție de situație, pot fi și mai mulți. Ținem din scurt aceste probleme colaborând cu Poliția Locală și cu Poliția Română. Am avut o întâlnire cu ministrul de Interne, Marcel Vela, și i-am solicitat sprijinul, astfel încât ori de câte ori avem episoade grave, acestor comisari ai Gărzii de Mediu București, pe care lumea îi arată cu degetul, uneori pe bună dreptate, alteori nu, să li se alăture agenții de poliție, jandarmeria, atunci când e cazul. — Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

Urmăriți interviul integral cu Mircea Fechet, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor AICI.

Subiect principal:
Deseuri

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul