Când vine vorba de adoptarea unui stil de viață cât mai sustenabil, va fi nevoie să fim atenți și la modul în care cumpărăm și gestionăm alimentele. Totul pornește de la decizia de a ne organiza mai bine - cu o listă de cumpărături, continuând cu alegerea unor alimente ambalate cât mai puțin, urmate de o gestionare sănătoasă a mâncării, pentru a nu fi aruncată la gunoi.
Revenind la aspectul cumpărăturilor, el reprezintă momentul 0 în care putem controla câte deșeuri lăsăm în urma noastră de la o simplă sesiune de aprovizionare pentru săptămâna ce urmează.
În continuare, îți vom prezenta, pe scurt, cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului!
Lista de cumpărături
Un prim pas esențial în această direcție îl reprezintă lista de cumpărături. Făcându-ți lista înainte de a ajunge la supermarket, te asiguri că vei cumpăra doar cele necesare.
Vei evita mult mai bine achizițiile nedorite, impulsive, știind exact ce anume îți este absolut necesar. Implicit, faci economii și vei reduce, în cele din urmă, excesul de ambalaje.
Pont: Evită să mergi la cumpărături pe stomacul gol, încât să nu cumperi pe fondul foamei pe care o simți în acel moment.
Alege sticle cu sigla SGR
Pe data de 30 noiembrie 2023, a intrat în vigoare programul național de recuperare și reciclare a ambalajelor PET de unică folosință, marcate cu sigla SGR (Sistemul Garanție Returnare). În acest context, alege întotdeauna sticle astfel marcate, pentru a te asigura că vei returna ambalajul folosit.
Acest simbol indică faptul că sticla poate fi reciclată.
Alimente la vrac versus alimente ambalate
Dacă există posibilitatea, optează pentru alimentele care sunt vândute la vrac. Această alegere nu doar că reduce cantitatea de ambalaje de unică folosință, ci te ajută și să gestionezi mult mai bine porțiile, evitând risipa alimentară.
Spre exemplu, adaugă în coș mai degrabă roșii la vrac, în loc de cele care vin ambalate într-o caserolă de plastic. Sau, portocale la bucată, comparativ cu cele ambalate în săculeți de plastic.
Vino cu pungi de acasă
Pune în rucsac sau în maşină o sacoşă, ca să nu cumperi de fiecare dată una nouă de la magazin. Vei reduce semnificativ cantitatea de plastic utilizată, iar plasticul este principalul inamic al mediului.
Folosește săculeții reutilizabili
Când cumperi fructe și legume, de multe ori va fi necesar să folosești pungi biodegradabile puse la dispoziție în magazine. Într-adevăr, spre deosebire de pungile clasice, acestea sunt mult mai prietenoase cu mediul, însă descompunerea lor depinde de mai mulți factori.
Optează pentru săculeții din pânză, reutilizabili, pe care îi poți folosi ori de câte ori dorești. Și pungile biodegradabile percep taxă pentru utilizare, însă investiția în săculeții reutilizabili este unică, de lungă durată!
Este mult mai ușor să adopți un comportament alimentar eco-friendly, în acord cu nevoile mediului înconjurător. Cu pași mici, dar siguri, poți să îți reconsideri, încetul cu încetul, modul în care te aprovizionezi cu mâncare pentru întreaga gospodărie. Fiecare mică schimbare are potențialul de a transforma mediul din jur într-unul mai verde!