Ce facem cu brazii după sărbători

de
Emilia Frunzaru
11
January
,
2024

Odată cu încheierea sărbătorilor de iarnă, brazii care ne-au adus bucurie în casă, ajung să fie aruncați la întâmplare. Poate puține persoane cunosc faptul că ei pot fi transformați în îngrășământ natural pentru spațiile verzi, chiar parcuri. 

Brazii corect depozitați în afara imobilului vor fi preluați de către operatorii de salubritate, din acest motiv este necesară depozitarea lor în punctele speciale de ridicare a deșeurilor. În cazul celor care locuiesc la case, ridicarea se face chiar din fața porții. 

Brazii uscați sunt preluați cu mașini speciale, care transportă doar deșeuri bio. În această privință, brazii ar trebui întâi curățați de resturile de ornamente de Crăciun, pentru ca sortarea și reciclarea acestora să fie cu mult mai eficientă. De asemenea, brazii pot fi duși în proximitatea platformelor de colectare.

Reciclarea eficientă a brazilor de Crăciun

Multe firme organizează în prima lună a anului campanii gratuite care promovează colectarea brazilor uscați. Odată ridicați, brazii se vor duce mai departe spre stații de compostare, unde vor fi transformați în îngrășământ natural. 

Nu este indicat să aruncăm bradul pe geam, chiar dacă este greu de transportat. De asemenea, se recomandă ca brazii să fie împachetați în saci. Astfel, se evită căderea acelor de brad în timpul transportului.

La nivel european, anual se taie peste 60 de milioane de brazi pentru a fi împodobiți de Crăciun. Majoritatea dintre aceștia sunt aruncați la pubele după trecerea sărbătorilor, când, de fapt, există mai multe posibilități viabile pentru a-i folosi eficient.

Cum se desfășoară colecatrea brazilor în București și în țară

Vouchere pentru brazii uscați

Persoanele care vor să își recupereze o parte din banii plătiți pentru achiziționarea bradului natural de Crăciun, pot face asta la Leroy Merlin. Compania de bricolaj derulează un proiect între data de 3 și 31 ianuarie 2024, prin intermediul căruia persoanele care își aduc bradul uscat în parcare la o filială fizică, vor primi un voucher de cumpărături în valoare de 25 de lei. 

De altfel, nu contează de unde a fost achiziționat bradul, ci doar ca acesta să fie dus într-o condiție potrivită spre a fi predat: fără podoabe de brad, beteală, globuri sau sisteme de prindere ale acestora.

În zona caselor, reciclarea brazilor de Crăciun este mult mai ușoară, întrucât oamenii sunt deja conștienți de beneficiile acestui tip de lemn. Cei care nu vor să refolosească materialul lemnos, în schimb, pot să ducă brazii în zonele de colectare ale deșeurilor, unde vor fi preluați și ulterior transformați în compost.

Subiect principal:
Sustenabilitate

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul