Cu siguranță îți dorești să reduci cât mai mult factura la energie electrică, nu-i așa? Ei bine, nu trebuie să investești prea mult efort în această direcție fiindcă, de fapt, este chiar destul de ușor să faci acest lucru.
Eficiența energetică în propria gospodărie, de altfel, nu numai că te ajută să faci economii când vine vorba de factură, dar are și impact pozitiv asupra mediului înconjurător – ceea ce, în cele din urmă, ar putea conta mult mai mult, pe termen lung.
Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică.
Descoperă 5 sfaturi practice prin care poți foarte ușor să obții o casă mult mai eficientă din punct de vedere energetic!
Nu uita: electrocasnicele consumă chiar și în stand by
Multe electrocasnice moderne, în special cele cu display, consumă energie electrică chiar și atunci când sunt în modul stand by.
Mulți îl numesc „consum fantomă”, pentru că, de fapt, chiar asta este – energie consumată fără a avea o finalitate practică. Pentru a reduce acest consum, scoate ștecherele electrocasnicelor din priză atunci când nu sunt folosite, cum ar fi atunci când nu ești acasă pentru o perioadă lungă de timp. Astfel, vei opri complet fluxul de energie risipită și, implicit, vei reduce costul facturii
Înlocuiește becurile clasice cu cele LED
Becurile LED sunt mult mai eficiente decât alternativele clasice. Ele consumă mult mai puțină energie pentru a produce aceeași cantitate de lumină și, de asemenea, au o durată mai lungă de viață.
Este o investiție inițială mai mare, însă pe termen lung, vei amortiza semnificativ costurile și investiția se va resimți chiar și în factura la electricitate. În aceeași măsură, LED-urile sunt disponibile într-o varietate de nuanțe și culori, astfel încât poți alege variantele potrivite pentru decorul casei tale!
Stinge lumina în camerele în care nu stai
O practică destul de obișnuită este aceea de a aprinde lumina în fiecare cameră în care intrăm. Ulterior, uităm să o mai stingem, mai ales pe timp de seară. Însumate, aceste cheltuieli de energie nu doar că pot ajunge la valori relativ mari, dar sunt absolut inutile.
Stinge lumina când ieși din camerăl și obișnuiește-te să faci asta de fiecare dată.
Alege întrerupătoare adecvate fiecărui tip de spațiu
Instalarea unor întrerupătoare adecvate pentru fiecare tip de spațiu, poate contribui, de asemenea, la eficiența energetică a locuinței tale. De exemplu, în holuri și zone de tranzit, folosirea întrerupătoarelor cu senzor de mișcare te poate asigura că lumina este aprinsă doar atunci când este necesar, economisind astfel energie.
Pentru camerele în care petreci mai mult timp și unde ai nevoie de control mai precis al iluminării, întrerupătoarele clasice sau reglabile sunt o opțiune mai potrivită.
Limitează cât mai mult consumul de apă
În aceeași măsură, și consumul de apă contribuie semnificativ la cheltuielile energetice. Poți chiar foarte ușor să reduci acest consum prin mai multe modalități: oprește apa atunci când te periezi pe dinți, când faci duș și te săpunești, clătește și spală, pe rând, fiecare vas, și așa mai departe.
Limitând consumul de apă, nu doar că vei reuși să reduci semnificativ cheltuielile aferente întreținerii, dar protejezi și mediul înconjurător.
Adoptând aceste cinci sfaturi simple, dar practice, poți transforma casa ta într-un mediu mai eficient energetic, economisind și contribuind la protejarea planetei.