Episodul 11 - Cu ce înlocuim plasticul
Plasticul nu este un material biodegradabil și poate rămâne în natură și câteva sute de ani. El se descompune în bucăți foarte mici care ajung în resursele de apă, pătrund în lanțul trofic și în cele din urmă în alimentele pe care le consumăm. Mai mult decât atât, plasticul omoară în fiecare an peste 100.000 de viețuitoare marine și un milion de păsări.
Sfaturi pentru reducerea plasticului
Primul lucru pe care trebuie să îl faceți atunci când sunteți puși în fața unui obiect de unică folosință din plastic este să vă întrebați dacă puteți reduce cantitatea pe care o cumpărați sau o utilizați.
Cum ar fi, de exemplu să aveți mereu la voi o sacoșă de pânză, pentru a evita să mai cumpărați pungi de plastic? Sau să aveți săculețe pentru legume și fructe și sticle reutilizabile pe care le folosiți de mult mai multe ori?
Totodată, puteți încerca să înlocuiți și alte obiecte de unică folosință cu unele refolosibile:
- Lufa - o specie de castravete, care se transformă după uscare într-o alternativă la bureții de vase și de corp din plastic.
- Hârtia cerată - întreținută cum trebuie, rezistă un an, fiind un înlocuitor perfect pentru folia alimentară.
- Săpunul de vase - în locul detergentului de vase ambalat în recipiente de plastic
- Periuța de bambus - recomandarea oficială este să ne schimbăm periuța de dinți la fiecare 3 luni, deci să folosim cam 4 periuțe pe an.
- Dischetele demachiante reutilizabile - veți scăpa de încă un plastic nereciclabil și veți folosi obiecte reutilizabile din bumbac, în locul celor de unică folosință.