Episodul 4 - Cum se colectează separat plasticul
Putem recicla toate recipientele de plastic transparente sau colorate pentru băuturi. Putem lăsa eticheta pe ele, însă important este să le spălăm, astfel încât să nu aibă resturi de lichide. Și în cazul acestor ambalaje, ele trebuie strivite ca să nu ocupe prea mult loc în tomberon.
DA se reciclează:
- sticle PET curate, fără resturi de lichide, strivite și fără dop; la automatele de colectare de la supermarket-uri nu trebuie turtite, întrucât sunt comprimate automat în mecanism;
- folie plastic de la baxuri;
- toate flacoanele (adică recipientele de tip sticlă, fie că sunt de la băuturi sau de la detergenți, șampon, balsam) cu codurile 01 (PET) și 02 (HDPE).
NU se reciclează:
- pahare și farfurii de unică folosință;
- pungi de plastic;
- ambalaje snacks-uri;
- paharele de iaurt;
- folia alimentară din plastic;
- pixurile din plastic;
- periuțele de dinți;
- paiele;
- ambalaje catering plastic/caserole din polistiren.
Cum se reciclează?
Procesul de reciclare implicând spălarea, eliminarea impurităților (precum hârtia etichetelor și capacele) și a contaminanților, măcinarea, tocarea, spălarea (din nou), uscarea și prelucrarea materialului în fulgi – materia primă pentru fibre textile sau alte ambalaje din acest material.
De ce să colectăm selectiv?
Doar 5% din plastic este reciclat eficient, în timp ce 40% din plastic ajunge la groapa de gunoi, iar o treime ajunge în ecosisteme fragile, așa cum sunt oceanele lumii. Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru pătrat de covor, iar din 50 de PET-uri se poate confecționa un pulover.