Episodul 8 - Ce facem cu uleiul alimentar uzat
Din păcate, de cele mai multe ori, uleiul alimentar uzat este aruncat în toaletă, în chiuvetă sau la gunoi, ceea ce are efecte extrem de negative atât asupra sănătății noastre, cât și asupra mediului înconjurător. Dacă îl colectăm corect, el poate fi transformat în combustibil diesel, în săpun natural , soluții de curățare sau chiar în lumânări.
DA se reciclează:
- uleiul de gătit sau untura după ce au fost lăsate să se răcească;
- uleiul, într-un recipient, după ce au fost strecurate resturile alimentare cu o sită;
- uleiul alimentar uzat poate fi transformat în săpun natural, soluție de curățare sau combustibil biodiesel.
NU se reciclează:
- uleiul uzat amestecat cu apă sau uleiuri minerale, ulei de motor, lichid de frână, produse chimice, resturi alimentare sau alte deșeuri;
- mai multe tipuri de ulei vegetal amestecate în același recipient (ex. floarea soarelui, cocos, palmier, etc), deoarece sunt mai dificil de reciclat.
De ce să reciclăm
Un litru de ulei alimentar uzat care este aruncat în sistemul de canalizarea poluează un milion de litri de apă. Această cantitate reprezintă necesarul pentru supraviețuirea unui adult pe o durată de 14 ani. Odată ajuns în resursele naturale de apă, uleiul formează o peliculă la suprafața apei care împiedică oxigenul să ajungă la plantele și viețuitoarele acvatice. Ca urmare, atât viețuitoarele cât și plantele din aceste ape mor fiind lipsite de oxigen.