EXCLUSIV. Traficul și arderea deșeurilor, principalele surse de poluare din București

de
Teodora Iacob
7
October
,
2020

Un laborator ultramodern de la marginea Capitalei analizează în timp real particulele din atmosferă. Cercetătorii știu acum nu doar ce tip de particule nocive sunt în aer, dar, cel mai important, pot stabili din ce sursă provin ele! Aproape o treime sunt generate de traficul infernal din București și de pe șoseaua de Centură. Iar atunci când sunt arse deșeuri din plastic, sunt eliberați în atmosferă de 700 de ori mai mulți compuși toxici decât în cazul arderii lemnului, de exemplu. Echipa Nature Talks este prima echipă de jurnaliști care vizitează centrul de la Măgurele.

Poluarea, măsurată cu aparate de ultimă generație

Centrul de la Măgurele pentru Studii de Atmosferă și Radiație măsoară de aproape un an nivelul poluanților din atmosferă. Sunt analizate cele mai mici particule din aer și compoziția lor chimică. Analizele specialiștilor arată că principalele surse de particule toxice din zona Bucureștiului sunt: arderile de combustibil fosil (trafic, arderi de cauciuri) și arderile de biomasă (material lemnos). Prin aparatura de ultimă generație, cercetătorii preiau din atmosferă particulele ce sunt aduse de vânt din zona Bucureștiului, le trec prin mai multe stadii și procese, iar la final le descoperă compoziția și pot determina sursa lor.  

Structura particulelor se modifică în funcție de sezon, arată oamenii de știință, însă pilonii principali rămân mereu traficul rutier, gropile de gunoi și arderile necontrolate de deșeuri.

Analiza pe care o facem pe Capitală ține foarte mult de direcția vântului. Sunt perioade când vântul bate dinspre Nord, deci dinspre București. Datele noastre sunt influențate în special de Centura Capitalei, care este aproape de noi, dar și de groapa de gunoi de la Vidra, la care am determinat concentrații semnificative de metan. — Luminița Mărmureanu, cercetător științific INOE

Cum contribuie traficul la poluare

În București sunt peste 1,4 de milioane de mașini înmatriculate. La acestea se adaugă și autoturismele care tranzitează zilnic, în voie, Capitala, aproape 400.000, după unele estimări oficiale. Datele de la Măgurele arată că traficul contribuie cu o proporție de 20-30% la compoziția particulelor poluante (includem în această cifră și negrul de gum – ”cenușa” rezultată din arderea combustibilului și particule rezultate din noxe).

Nici nu e de mirare că mașinile sunt un rău declarat pentru aerul pe care îl respirăm. Datele DRPCIV arată că în primele 8 luni ale acestui an, au fost înmatriculate peste 20 de mii de autoturisme second-hand. Dacă în timpul sezonului cald, traficul e principalul responsabil de poluare, pe timpul iernii, arderile devin principalul dușman al mediului înconjurător.

Arderea deșeurilor produce de 700 de ori mai multe substanțe toxice în atmosferă decât arderea lemnului

Vă amintiți episoadele inexplicabile de poluare din București din primele luni ale anului? În urma unor controale dispuse de autoritățile de mediu s-a constatat că au fost cauzate și de arderi necontrolate de deșeuri. Cercetătorii de la Centrul Măgurele pentru Studii de Atmosferă și Radiație au descoperit că, mai ales pe timpul iernii, compușii toxici rezultați din arderi reprezintă peste 50 la sută din structura poluanților. Totodată, arderea de sticle de plastic, textile și cauciuc poate să elibereze până la de 700 de ori mai mulți compuși toxici față de arderea aceleiași cantități de lemn neprelucrat.

Multe persoane folosesc deșeuri plastice pentru a se încălzi și genul acesta de deșeuri sunt de până la 700 de ori mai toxice decât lemnul netratat. De exemplu, în cazul cauciucului ars, particulele eliberate sunt de 16 ori mai multe față de lemnul netratat ars. Aceste arderi de deșuri sunt interzise, ar trebui ca noi să fim mult mai conștienți de ceea ce ardem și să înțelegem cum ne face rău procesul respectiv. — Luminița Mărmureanu, cercetător științific INOE

Platforma de cercetare MARS (Centrul Măgurele pentru Studii de Atmosferă și Radiație) este parte a proiectului “Centrul de cercetare a mediului și observare a Terrei/CEO-TERRA”, cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Competivitate 2014-2020.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul