Din 3 iulie mai multe ambalaje de plastic ar trebui interzise în România, potrivit Directivei Single Use Plastic emise de Comisia Europeană. Oficialii de la Bruxelles dau libertate statelor membre să decidă cum vor pune în aplicare noile schimbări. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat într-o conferință organizată de Green Report că directiva reprezintă o provocare uriașă pentru România.
Ce produse ar trebui interzise
- Tacâmurile de unică folosință
- Farfuriile de unică folosință
- Bețișoarele de urechi
- Paiele/bețele pentru băuturi
- Bețe care se atașează baloanelor
- Produsele realizate din materiale plastice degradabile prin oxidare
- Recipientele pentru mâncare - EPS/XPS
- Recipiente pentru băuturi+pahare - EPS/XPS
În momentul de față, avem un grup de lucru înființat, care trebuie să se miște mult mai repede și să pregătească în 2 luni acel program de dezbateri publice cu factorii implicați, ca la sfârșitul lunii mai să avem primele concluzii creionate care pot fi integrate în legislație. Nu putem să fim absurzi în momentul în care se redactează legislația. — Tánczos Barna, ministrul Mediului
Directiva europeană își propune să prevină și să reducă impactul anumitor produse din plastic asupra mediului, în special asupra mediului acvatic, și asupra sănătății umane, precum și de a promova tranziția la o economie circulară cu modele de afaceri, produse și materiale inovatoare și durabile.
Reprezentanții industriei maselor plastice și-au exprimat îngrijorarea în cadrul conferinței online organizată de Green Report.
România este în întârziere cu tot, și cu informarea la nivel național. Evident că industria maselor plastice este preocupată legat de ce se poate întâmpla din punct de vedere al costurilor adiționale , pentru că vor fi impuse amenzi. Elena Codeca —Asociația Patronală a Producătorilor de Mase Plastice
Ce măsuri prevede directiva
1. Reducerea consumului pentru anumite produse
2. Restricții la introducerea pe piață
3. Adoptarea unor cerințe specifice legate de produs
4. Cerințe de marcare
5. Răspunderea extinsă a producătorului
6. Colectarea separată
7. Măsuri de sensibilizare a consumatorului