3 luni până când trebuie să renunțăm la produsele de plastic de unică folosință. Min. Mediului : ”Nu putem să creăm șocuri pe piață!”

de
Teodora Iacob
25
March
,
2021

Din 3 iulie mai multe ambalaje de plastic ar trebui interzise în România, potrivit Directivei Single Use Plastic emise de Comisia Europeană. Oficialii de la Bruxelles dau libertate statelor membre să decidă cum vor pune în aplicare noile schimbări. Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat într-o conferință organizată de Green Report că directiva reprezintă o provocare uriașă pentru România.

Ce produse ar trebui interzise

  • Tacâmurile de unică folosință
  • Farfuriile de unică folosință
  • Bețișoarele de urechi
  • Paiele/bețele pentru băuturi
  • Bețe care se atașează baloanelor
  • Produsele realizate din materiale plastice degradabile prin oxidare
  • Recipientele pentru mâncare - EPS/XPS
  • Recipiente pentru băuturi+pahare - EPS/XPS
În momentul de față, avem un grup de lucru înființat, care trebuie să se miște mult mai repede și să pregătească în 2 luni acel program de dezbateri publice cu factorii implicați, ca la sfârșitul lunii mai să avem primele concluzii creionate care pot fi integrate în legislație. Nu putem să fim absurzi în momentul în care se redactează legislația. — Tánczos Barna, ministrul Mediului

Directiva europeană își propune să prevină și să reducă impactul anumitor produse din plastic asupra mediului, în special asupra mediului acvatic, și asupra sănătății umane, precum și de a promova tranziția la o economie circulară cu modele de afaceri, produse și materiale inovatoare și durabile.

Reprezentanții industriei maselor plastice și-au exprimat îngrijorarea în cadrul conferinței online organizată de Green Report.

România este în întârziere cu tot, și cu informarea la nivel național. Evident că industria maselor plastice este preocupată legat de ce se poate întâmpla din punct de vedere al costurilor adiționale , pentru că vor fi impuse amenzi. Elena Codeca —Asociația Patronală a Producătorilor de Mase Plastice

Ce măsuri prevede directiva

1. Reducerea consumului pentru anumite produse

2. Restricții la introducerea pe piață

3. Adoptarea unor cerințe specifice legate de produs

4. Cerințe de marcare

5. Răspunderea extinsă a producătorului

6. Colectarea separată

7. Măsuri de sensibilizare a consumatorului

Subiect principal:
Reciclare

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul