Alergiile la polen apar mai devreme din cauza schimbărilor climatice

de
Teodora Iacob
5
April
,
2021

Veste proastă pentru cei care au alergii la polen! Temperaturile ridicate din ultimele decenii influențează aparția polenului, durata și intensitatea sezonului de alergii. Este rezultatul unui sutidu realizat de Institutul de Sănătate Publică din Elveția în colaborare cu Oficiul de Meteorologie și Climatologie (MeteoSwiss).

Polenul de la copaci și plante provoacă alergii pentru 1 din 5 oameni care locuiesc în Elveția. Studiul arată că din cauza schimbărilor climatice, alergiile apar mai devreme și durează mai mult.

Pentru cel puțin 4 tipuri de alergeni, sezonul polenului începe mai devreme față de acum 30 de ani, în unele cazuri debutează chiar înainte de luna ianuarie. Oamenii nu doar că au alergii pe o perioadă mai lungă de timp, dar au reacții mai puternice. — Marloes Eeftens, cercetător

Cercetătorii au analizat stațiile de monitorizare a polenului din Elveția în perioada 1990-2020 și au comparat date de la 12 plante diferite.

Ce impact are polenul asupra sănătății

În multe țări din Europa și America de Nord, alergiile la polen sunt cele mai comune afecțiuni cronice. 20% din populația Elveției are de suferit din cauza alergenilor, o creștere dramatică față de acum 100 de ani, când proporția celor afectați era de 1%. Dincolo de mâncărimile de la nivelul ochilor, nasului și strănutul des, polenul poate cauza inflamații ale călilor respiratorii, ale plămânilor și pot duce la afecțiuni ale inimii.

Cercetătorii speră ca datele descoperite de ei să îi facă pe oameni să aleagă mai bine tipurile de copaci care sunt plantați în orașe și să evite pe cât posibil speciile care produc alergii, cum sunt mesteacănul sau alunul.

Subiect principal:
Alergii

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul