Veste proastă pentru cei care au alergii la polen! Temperaturile ridicate din ultimele decenii influențează aparția polenului, durata și intensitatea sezonului de alergii. Este rezultatul unui sutidu realizat de Institutul de Sănătate Publică din Elveția în colaborare cu Oficiul de Meteorologie și Climatologie (MeteoSwiss).
Polenul de la copaci și plante provoacă alergii pentru 1 din 5 oameni care locuiesc în Elveția. Studiul arată că din cauza schimbărilor climatice, alergiile apar mai devreme și durează mai mult.
Pentru cel puțin 4 tipuri de alergeni, sezonul polenului începe mai devreme față de acum 30 de ani, în unele cazuri debutează chiar înainte de luna ianuarie. Oamenii nu doar că au alergii pe o perioadă mai lungă de timp, dar au reacții mai puternice. — Marloes Eeftens, cercetător
Cercetătorii au analizat stațiile de monitorizare a polenului din Elveția în perioada 1990-2020 și au comparat date de la 12 plante diferite.
Ce impact are polenul asupra sănătății
În multe țări din Europa și America de Nord, alergiile la polen sunt cele mai comune afecțiuni cronice. 20% din populația Elveției are de suferit din cauza alergenilor, o creștere dramatică față de acum 100 de ani, când proporția celor afectați era de 1%. Dincolo de mâncărimile de la nivelul ochilor, nasului și strănutul des, polenul poate cauza inflamații ale călilor respiratorii, ale plămânilor și pot duce la afecțiuni ale inimii.
Cercetătorii speră ca datele descoperite de ei să îi facă pe oameni să aleagă mai bine tipurile de copaci care sunt plantați în orașe și să evite pe cât posibil speciile care produc alergii, cum sunt mesteacănul sau alunul.