De curând, primarul Capitalei, Nicușor Dan a anunțat alături de ministrul Mediului, Tánczos Barna, că în viitor problema gunoaielor din București va fi gestionată pe principiul ”Plătești cât arunci”. Nu s-a explicat în niciun fel cum funcționează sistemul, ce ar înseamna implementarea lui, care sunt posibilele variante și care sunt provocările unei astfel de inițiative. Nature Talks a analizat problema și vine cu o serie de explicații și posibile variante ale acestui sistem.
Ce înseamnă ”plătești cât arunci”?
Așa cum plătim facturi diferențiat la gaz, lumină, întreținere, în funcție de consumul pe care îl realizăm, la fel se poate întâmpla și cu gunoiul pe care îl producem. În teorie, dacă sistemul garanție-depozit ar fi funcțional în România în următorii ani și am duce înapoi la magazin ambalajele de sticlă, plastic și aluminiu, putem vorbim despre o taxă pe gunoi doar pentru deșeurile nereciclabile, amestecate: resturi de mâncate, servetele folosite, ambalaje foarte murdare, scutece.
Cum ar putea fi implementat sistemul în România
Sistemul Pay as you throw (PAYT) este deja folosit în mai multe țări din Europa: Italia, Germania, UK. Nu există o formulă unitară, fiecare stat poate să aleagă varianta pe care o consideră utilă. Un lucru e sigur: sistemul presupune o componentă digitală foarte bine pusă la punct, astfel încât cantitatea de deșeuri aruncată de o anumită persoană să poată fi măsurată și stocată în timp real.
Varianta 1
Varianta 2
Varianta 3
Varianta 4
Care sunt provocările?
- Cei care nu sunt interesați să recicleze și nu vor dori să reducă din cantitatea de deșeuri pe care o produc și nici nu vor vrea să plătească o taxă pe măsură, vor fi tentați să abandoneze deșeurile ilegal, pe câmpuri, în râuri, în păduri.
- Polițiștii locali trebuie să formeze echipe de control, astfel încât să evite situațiile de acest fel și să le prevină.
- Statele care au implementat acest sistem spun că a fost nevoie de o amplă campanie de informare, astfel încât oamenii să înțeleagă de ce plătesc diferit taxa de gunoi și de ce este important să schimbe ceva.
- Sistemul digital care să stocheze în timp real cantitățile aruncate de cetățeni trebuie să fie foarte bine pus la punct.