ANALIZĂ Nature Talks. După scăderea din starea de urgență, poluarea a revenit acum la nivelul de dinaintea restricțiilor

de
Teodora Iacob
3
November
,
2020

Lunile de pandemie au dus la valori mai mici ale poluării în mai multe state europene. Același lucru s-a întâmplat și în România, potrivit datelor colectate de Agenția Europeană de Mediu. Nature Talks a analizat situația din cele mai poluate orașe: București, Iași, Cluj-Napoca și Brașov. Iată cum au variat emisiile de dioxid de azot.

București | Cele mai mici valori de NO2 au fost înregistrate în luna aprilie

grafic valori poluarea aerului in bucuresti
Sursă date: AEM

Anul 2020 a început cu valori mari de dioxid de azot, un poluant care provine în special de la mașini. Concentrația de NO2 în luna ianuarie a fost de aproape 45 micrograme pe metru cub. A început să scadă odată cu instaurarea stării de urgență în luna martie. Cea mai mică valoare, 22.8 micrograme, a fost înregistrată în luna aprilie, singura lună ”plină” din starea de urgență. Practic valorile au coborât la jumătate față de începutul anului. A fost și luna în care aproape toată lumea a stat în casă, inclusiv de Paște. Când lucrurile s-au mai relaxat și s-a putut circula din nou, fără declarație pe propria răspundere, valorile au început să crească. Astfel, în următoarele 5 luni, concentrația de dioxid de azot a atins nivelul de la început de an, ajungând în luna septembrie la aproape 45 de micrograme.

Iași | Valori minime de poluare în luna mai

grafic valori poluarea aerului in iasi
Sursă date: AEM

Chiar dacă are o populație mult mai mică decât Bucureștiul, Iașiul avea în ianuarie valori ale dioxidului de azot similare cu cele din Capitală: 44,1 micrograme pe metru cub. Și aici, ele au început să scadă până când au ajuns în aprilie la doar 20 de micrograme. Interesant este că spre deosebire de București, valorile au continuat să scadă și în următoarele 3 luni, când au fost ridicate restricțiile de circulație. În perioada mai-iulie, au fost în medie 16 micrograme de dioxid de azot pe metru cub. Creșterea a început în Iași în august, iar acum a ajuns să fie aproape dublă față de lunile din vară, cu peste 30 de micrograme în septembrie.

Brașov | În luna mai s-a respirat cel mai curat aer

grafic valori poluarea aerului in Brasov
Sursă date: AEM

Unul dintre cele mai poluate orașe din România, Brașovul, înregistra în ianuarie valori de aproape 60 de micrograme de dioxid de azot pe metru cub. Valorile s-au redus de aproape 3 ori în aprilie, atunci când oamenii au fost forțați să stea în locuințe și chiar au ajuns la sub 20 de micrograme în mai. În perioada verii, s-a înregistrat o creștere ușoară de la o lună la alta, astfel încât în septembrie a fost depășit nivelul de poluare din aprilie. Vestea bună este că Brașovul este încă departe de valorile pe care le înregistra la începutul anului.

Cluj-Napoca | Valorile scăzute de poluare se mențin și în toamnă

grafic valori poluarea aerului in Cluj-Napoca
Sursă date: AEM

Situație similară cu cea din Brașov este și în Cluj-Napoca. În ianuarie, indicele arăta 66,8, a scăzut în aprilie la jumătate, valoare care s-a menținut pe toată perioada verii și inclusiv în luna septembrie.

Efectul dioxidului de azot asupra sănătății

Oxizii de azot se formează în procesul de combustie, atunci când combustibilii sunt arși la temperaturi înalte, dar cel mai des ei sunt rezultatul traficului rutier. Dioxidul de azot duce la dificultăți respiratorii și disfuncții ale plămânilor. Copiii sunt cei mai afectați de acest tip de poluare.


Subiect principal:
Surse de poluare

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul