Lunile de pandemie au dus la valori mai mici ale poluării în mai multe state europene. Același lucru s-a întâmplat și în România, potrivit datelor colectate de Agenția Europeană de Mediu. Nature Talks a analizat situația din cele mai poluate orașe: București, Iași, Cluj-Napoca și Brașov. Iată cum au variat emisiile de dioxid de azot.
București | Cele mai mici valori de NO2 au fost înregistrate în luna aprilie
Anul 2020 a început cu valori mari de dioxid de azot, un poluant care provine în special de la mașini. Concentrația de NO2 în luna ianuarie a fost de aproape 45 micrograme pe metru cub. A început să scadă odată cu instaurarea stării de urgență în luna martie. Cea mai mică valoare, 22.8 micrograme, a fost înregistrată în luna aprilie, singura lună ”plină” din starea de urgență. Practic valorile au coborât la jumătate față de începutul anului. A fost și luna în care aproape toată lumea a stat în casă, inclusiv de Paște. Când lucrurile s-au mai relaxat și s-a putut circula din nou, fără declarație pe propria răspundere, valorile au început să crească. Astfel, în următoarele 5 luni, concentrația de dioxid de azot a atins nivelul de la început de an, ajungând în luna septembrie la aproape 45 de micrograme.
Iași | Valori minime de poluare în luna mai
Chiar dacă are o populație mult mai mică decât Bucureștiul, Iașiul avea în ianuarie valori ale dioxidului de azot similare cu cele din Capitală: 44,1 micrograme pe metru cub. Și aici, ele au început să scadă până când au ajuns în aprilie la doar 20 de micrograme. Interesant este că spre deosebire de București, valorile au continuat să scadă și în următoarele 3 luni, când au fost ridicate restricțiile de circulație. În perioada mai-iulie, au fost în medie 16 micrograme de dioxid de azot pe metru cub. Creșterea a început în Iași în august, iar acum a ajuns să fie aproape dublă față de lunile din vară, cu peste 30 de micrograme în septembrie.
Brașov | În luna mai s-a respirat cel mai curat aer
Unul dintre cele mai poluate orașe din România, Brașovul, înregistra în ianuarie valori de aproape 60 de micrograme de dioxid de azot pe metru cub. Valorile s-au redus de aproape 3 ori în aprilie, atunci când oamenii au fost forțați să stea în locuințe și chiar au ajuns la sub 20 de micrograme în mai. În perioada verii, s-a înregistrat o creștere ușoară de la o lună la alta, astfel încât în septembrie a fost depășit nivelul de poluare din aprilie. Vestea bună este că Brașovul este încă departe de valorile pe care le înregistra la începutul anului.
Cluj-Napoca | Valorile scăzute de poluare se mențin și în toamnă
Situație similară cu cea din Brașov este și în Cluj-Napoca. În ianuarie, indicele arăta 66,8, a scăzut în aprilie la jumătate, valoare care s-a menținut pe toată perioada verii și inclusiv în luna septembrie.
Efectul dioxidului de azot asupra sănătății
Oxizii de azot se formează în procesul de combustie, atunci când combustibilii sunt arși la temperaturi înalte, dar cel mai des ei sunt rezultatul traficului rutier. Dioxidul de azot duce la dificultăți respiratorii și disfuncții ale plămânilor. Copiii sunt cei mai afectați de acest tip de poluare.