Microplasticele au fost descoperite în zăpadă, aproape de vârful muntelui Everest, cel mai înalt munte din lume. Cu resturi de plastic găsite în 2018 în cel mai adânc punct de pe Pământ, este clar acum că umanitatea a reușit să polueze întreaga planetă, arată The Guardian.
Micile fibre de plastic au fost găsite la câteva sute de metri de vârful muntelui de 8.850 de metri, într-un loc cunoscut sub numele de ”balcon”. Resturile au fost găsite în toate probele de zăpadă colectate din 11 locații de pe Everest, variind de la 5.300 metri la 8.440 metri înălțime.
Cele mai mari concentrații de microplastice s-au găsit în jurul taberei de bază, unde alpiniștii și excursionișii petrec cel mai mult timp. Fibrele proveneau cel mai probabil din îmbrăcăminte, încălțăminte, corturile și frânghiile folosite de alpiniști, au spus oamenii de știință.
M-a surprins cu adevărat să găsesc microplastic în fiecare probă de zăpadă analizată. Mereu am considerat că Muntele Everest este un loc ferit și curat. Acum că știm că poluăm chiar și în apropierea vârfului celui mai înalt munte este chiar un semn de alarmă. — Imogen Napper, Universitatea din Plymouth
Studiul care evaluează poluarea cu microplastice, arată că resturile găsite pe munte au o dimensiune mai mică de 5 mm și, prin urmare, nu pot fi ridicate. Muntele Everest a fost urcat de cel puțin 880 de persoane anul trecut.