Au fost descoperite urme de microplastice pe cel mai înalt munte din lume. Cum a fost posibil

de
Teodora Iacob
22
November
,
2020

Microplasticele au fost descoperite în zăpadă, aproape de vârful muntelui Everest, cel mai înalt munte din lume. Cu resturi de plastic găsite în 2018 în cel mai adânc punct de pe Pământ,  este clar acum că umanitatea a reușit să polueze întreaga planetă, arată The Guardian.

Micile fibre de plastic au fost găsite la câteva sute de metri de vârful muntelui de 8.850 de metri, într-un loc cunoscut sub numele de ”balcon”. Resturile au fost găsite în toate probele de zăpadă colectate din 11 locații de pe Everest, variind de la 5.300 metri la 8.440 metri înălțime.

Cele mai mari concentrații de microplastice s-au găsit în jurul taberei de bază, unde alpiniștii și excursionișii petrec cel mai mult timp. Fibrele proveneau cel mai probabil din îmbrăcăminte, încălțăminte, corturile și frânghiile folosite de alpiniști, au spus oamenii de știință.

M-a surprins cu adevărat să găsesc microplastic în fiecare probă de zăpadă analizată. Mereu am considerat că Muntele Everest este un loc ferit și curat. Acum că știm că poluăm chiar și în apropierea vârfului celui mai înalt munte este chiar un semn de alarmă. — Imogen Napper, Universitatea din Plymouth

Studiul care evaluează poluarea cu microplastice, arată că resturile găsite pe munte au o dimensiune mai mică de 5 mm și, prin urmare, nu pot fi ridicate. Muntele Everest a fost urcat de cel puțin 880 de persoane anul trecut.

Subiect principal:
Deseuri

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul