Bateriile folosite și aruncate provoacă sute de incendii pe an în zonele cu gunoi sau în punctele de reciclare. Experții în diferite tipuri de industrii le cer oamenilos să nu mai arunce aceste deșeuri alături de gunoiul menajer, arată The Guardian.
Cum sunt provocate incendiile?
Bateriile aruncate în același loc cu alte tipuri de deșeuri pot fi găurite au distruse în timpul procesului de colectare sau procesare. Unele tipuri de baterii, cum sunt cele litiu-ion sau nichel metal hibrid, pot să ia foc sau să explodeze atunci când sunt distruse și astfel iau foc și alte materiale din preajma lor. În unele cazuri este nevoie de intervenția a multor pompieri și de evacuarea oamenilor din anumite clădiri. Bateriile litiu-ion, găsite de obicei în laptopuri, țigări electronice, telefoane sau periuțe de dinți electrice, sunt reposnsabile pentru cel puțin 250 de incendii pe an la punctele de reciclare din Marea Britanie, mai arată The Guardian.
Ce trebuie să facem cu bateriile folosite?
Bateriile uzate nu trebuie aruncate deci la coșul de gunoi. Există puncte de colectare care preiau acest tip de deșeu. Indicat este să le colectați separat acasă și când adunați mai multe să mergeți să le predați. Majoritatea magazinelor mari au astfel de cutii speciale pentru acest lucru. Mai departe, bateriile sunt sortate, mărunțite și reciclate în funcție de tipul de material pe care îl au în compoziția lor.
Care este situația în România
Printr-o directivă europeană, toate statele membre au convenit ca până în 2016 să recicleze cel puțin 45% din totalul bateriilor vândute. Datele unei organizații de profil arată că românii aruncă la gunoi anual 50 de milioane de baterii uzate.