Bateriile uzate aruncate la întâmplare pot provoca incendii. Ce trebuie să facem cu ele?

de
Teodora Iacob
26
October
,
2020

Bateriile folosite și aruncate provoacă sute de incendii pe an în zonele cu gunoi sau în punctele de reciclare. Experții în diferite tipuri de industrii le cer oamenilos să nu mai arunce aceste deșeuri alături de gunoiul menajer, arată The Guardian.

Cum sunt provocate incendiile?

Bateriile aruncate în același loc cu alte tipuri de deșeuri pot fi găurite au distruse în timpul procesului de colectare sau procesare. Unele tipuri de baterii, cum sunt cele litiu-ion sau nichel metal hibrid, pot să ia foc sau să explodeze atunci când sunt distruse și astfel iau foc și alte materiale din preajma lor. În unele cazuri este nevoie de intervenția a multor pompieri și de evacuarea oamenilor din anumite clădiri. Bateriile litiu-ion, găsite de obicei în laptopuri, țigări electronice, telefoane sau periuțe de dinți electrice, sunt reposnsabile pentru cel puțin 250 de incendii pe an la punctele de reciclare din Marea Britanie, mai arată The Guardian.

Ce trebuie să facem cu bateriile folosite?

Bateriile uzate nu trebuie aruncate deci la coșul de gunoi. Există puncte de colectare care preiau acest tip de deșeu. Indicat este să le colectați separat acasă și când adunați mai multe să mergeți să le predați. Majoritatea magazinelor mari au astfel de cutii speciale pentru acest lucru. Mai departe, bateriile sunt sortate, mărunțite și reciclate în funcție de tipul de material pe care îl au în compoziția lor.

Care este situația în România

Printr-o directivă europeană, toate statele membre au convenit ca până în 2016 să recicleze cel puțin 45% din totalul bateriilor vândute. Datele unei organizații de profil arată că românii aruncă la gunoi anual 50 de milioane de baterii uzate.

Subiect principal:
Surse de poluare

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul