Codrul e frate cu românul, sau, cel puțin, a fost vreme de secole. De când, însă, în familie au intrat prin alianță și alte rude precum toporul, fierăstrăul sau drujba, relațiile între frați s-au răcit considerabil. Spre deosebire de temperatura medie anuală, aflată în continuă creștere, din cauza reducerii suprafețelor împădurite. Așa că e binevenită ziua de 25 martie, un fel de Valentine’s Day pentru pădurile românești. Prilej să le spunem cât de mult le iubim și să le putem tăia sau umple de gunoaie cu conștiința împăcată în celelalte 364 de zile.
Avem tendința de a considera că pădurile ne aparțin, că sunt inepuizabile și că putem face cam ce ne trece prin cap cu ele. E bine să știm că ele s-ar descurca foarte bine fără noi (chiar mai bine), în timp ce noi nu am putea trăi fără ele. Azi, de ziua lor, să le acordăm un moment de atenție și să încercăm să nu ne mai purtăm cu ele ca-n codru.
Ce fac pădurile pentru noi?
1. Ne ajută să respirăm
Pădurile sunt plămânii planetei, care îi mențin și pe ai noștri pe linia de plutire. Pompează oxigenul pe care îl inspirăm și absorb dioxidul de carbon pe care îl expirăm. Se estimează că un copac matur produce zilnic necesarul de oxigen pentru 2 până la 10 persoane. Doar planctonul din oceane e mai harnic în acest domeniu, furnizând jumătate din oxigenul planetei, dar pădurile rămân un factor cheie în asigurarea calității aerului.
2. Adăpostesc viața
Aproape jumătate din speciile cunoscute ale planetei trăiesc în păduri, care oferă casă și masă pentru 80% din biodiversitatea viețuitoarelor de pe uscat. Comunitățile intrasilvice funcționează admirabil, fără birocrație și campanii electorale, conducându-se doar după legile naturii. Insectele și viermii asigură integrarea substanțelor nutritive în sol, albinele și păsările sunt implicate intens în procesul de polenizare, prădătoarele mențin echilibrul, pentru a evita înmulțirea excesivă a ierbivorelor, există chiar și servicii de salubrizare furnizate de vulpi, vulturi sau lupi și lista poate continua. Așa că, fiecare își are rolul său bine stabilit, singurul factor perturbator fiind omul.
3. Ne oferă răcoare nouă și planetei
Copacii creează oaze de umbră esențiale pentru viață. Spațiile verzi din mediul urban scad temperatura clădirilor și a infrastructurii cu până 7 grade, făcând viața mai suportabilă și aerul mai respirabil în zonele sau în perioadele foarte calde. Copacii absorb dioxidul de carbon care conduce la încălzirea globală, preluând excesul generat de activitatea umană și folosesc cantitățile de CO2 în procesul de fotosinteză.
4. Asigură umiditatea necesară
Suprafețele mari împădurite pot influența vremea la nivel regional și creează microclimate proprii. Arborii păstrează apa în pământ și în trunchiurile lor, distribuind-o prin transpirație și prin rădăcini, contribuind la rezervele din pânza freatică și la recolte agricole abundente. Aerul dintr-o pădure e cu 30% mai umed decât cel dintr-o zonă fără vegetație.
5. Luptă împotriva inundațiilor
Rădăcinile arborilor sunt cele care ne oferă și nouă stabilitate, absorbind apa în exces în cazul ploilor torențiale sau al inundațiilor. Diminuează eroziunea solului, cresc productivitatea terenurilor agricole și creează un microclimat prielnic pentru oameni și animale.
6. Ne feresc de vânt
Puterea vântului poate fi extrem de distrugătoare, după cum am văzut și la noi, mai ales în ultimii ani, când au fost înregistrate furtuni tot mai puternice. Copacii constituie bariere vii, care pot proteja localități, locuințe sau terenuri agricole. Perdelele forestiere sunt o modalitate accesibilă și sustenabilă de protejare, care poate fi implementată la nivelul comunităților locale.
7. Fac curat
Pe lângă faptul că fixează solul, prevenind alunecările de terne, îl și curăță. Substanțele nocive care ajung în pădure, sunt preluate din sol și ”dezamorsate” în uzina verde din interiorul copacilor. La fel procedează și cu aerul. Pe lângă CO2, copacii absorb și alți poluanți ai aerului, precum monoxid de carbon, dioxid de sulf sau dixod de azot. Copacii salvează, probabil, sute de mii de vieți, economisind sume uriașe din bugetele de sănătate, fără a cere nimic în schimb.
8. Ne hrănesc și ne vindecă
Fructele de pădure, ciupercile, diversele plante medicinale, aerul curat, sentimentul de liniște și pace, relaxarea, toate ne sunt oferite de păduri cu o generozitate din care noi, oamenii, am avea multe de învățat. Sunt locurile în care putem redeveni noi înșine.
De ziua lor, pădurile nu ne cer prea mult. Să le respectăm, să nu ne aruncăm gunoaiele la umbra lor, să le păstrăm locuitorii și să le permitem să existe, pentru a ne face bine.