Cetățenii care văd un depozit ilegal de gunoi pot sesiza autoritățile de mediu

de
Teodora Iacob
3
March
,
2021

Peste 200 de locații în care gunoaiele erau depozitatele ilegal au fost descoperite de autorități în București și Ilfov. Garda de Mediu și polițiștii locali au aplicat amenzi de sute de mii de lei, iar făptașii au curățat terenurile.

Echipe de control revin în zonele respective apoi să vadă dacă ele au fost ecologizate. Cei care nu își îndeplinesc atribuțiile riscă amenzi de până la 100 de mii de lei. Mai mult, persoanele care transportă ilegal deșeuri pot rămâne fără autovehicul. Până acum au fost confiscate 7 mijloace de transport.

Avem 12 echipe la nivelul Capitalei, de multe ori se stă și la pândă. Monitorizăm situațiile respective și după trasarea sarcinilor, ca să vedem dacă ele sunt îndeplinite. Este inadmisibil ca într-o țară europeană, într-o capitală europeană, să avem asemenea imagini dezolante.— Tánczos Barna, ministrul Mediului

Într-o lună de zile s-au aplicat amenzi de peste 300 de mii de lei. Planul ministerului Mediului este să extindă programul la nivel național, astfel încât toate municipiile să acționeze pentru depistarea și eliminarea depozitelor ilegale de deșeuri.

Mai mult, autoritățile fac un apel către cetățeni. Dacă treceți pe lângă o astfel de zonă, puteți trimite coordonatele GPS la Ministerul Mediului sau la Garda de Mediu. Suprafață totală plină de deșeuri ilegale descoperită până acum este de 100.000 de metri pătrați.

Subiect principal:
Deseuri

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul