Controverse în jurul ursului brun ucis în Covasna. Activiștii de mediu spun că este vorba despre cel mai mare urs brun din țară, iar ministrul Mediului spune ca nu se poate pronunța

de
Teodora Iacob
5
May
,
2021

Ministerul Mediului anunță că sunt în derulare două anchete, una realizată de Garda de Mediu, cealaltă de Garda Forestieră, după ce un urs brun ar fi fost împușcat în Covasna, fără acordul autorităților. Organizațiile de mediu spun că cel care a împușcat ursul și anume Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, folosise drept pretext un ordin de derogare emis pentru un alt urs.

Pe 17 februarie, ministerul Mediului a emis un ordin de derogare care permite extragerea unui exemplar de urs din fondul respectiv de vânătoare. Acest ordin a fost publicat în Monitorul Oficial, iar executarea este în sarcina Asociației de Vânătoare. Trebuie stabilit dacă s-a respectat legea cu privire la derularea operațiunii de extragere și trebuie clarificat totodată dacă ursul recoltat este cel pentru care s-a emis ordinul de extragere — Barna Tánczos, ministrul Mediului

Au fost depuse 3 solicitări pentru urșii din acea zonă, a mai precizat ministrul Mediului, iar autoritățile și-au dat acordul pentru un singur exemplar, care venise foarte aproape de gospodării, reprezentând astfel un pericol. În timp ce activiștii de mediu spun că ursul ucis este cel mai mare urs din România, ministrul Mediului spune că nu are astfel de informații.

Nu știu dacă este vorba despre ursul Arthur, nu știu dacă extragerea s-a făcut conform legii, aștept până mâine să se finalizeze ancheta. În momentul în care se emite o derogare, extragerea este permisă și este legală, de aceea am cerut anchete. Nu știu cine este persoana în țara asta care poată să spună despre un urs sau mistreț că este cel mai mare din țară. Eu nu m-aș hazarda să spun că acest urs este cel mai mare. — Barna Tánczos, ministrul Mediului

Mesajul activiștilor de mediu

Organizațiile Agent Green și VGT (Austria) condamnă uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee, Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie pentru a-l împușca.

Prințul și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul Mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna. Dar în realitate, Prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Ursul Arthur a fost observat multă vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectiv și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului. Habitatul său era arie protejată Natura 2000.

Ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna. Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești și gospodării, mai precizează reprezentanții Agent Green.

Subiect principal:
Ursi

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul