Suedia vrea să devină prima țară care nu mai folosește combustibil fosil, iar asta înseamnă că până în 2040 se va baza doar pe resurse regenerabile și va avea zero emisii de gaze cu efect de seră până în 2045. Pentru asta, guvernul suedez și-a asumat și o regândire pentru economie circulară, adică o societate în care resursele pot fi refolosite.
Cum a luptat Suedia cu deșeurile
Mai multe campanii de conștientizare i-au făcut pe oameni să înțeleagă de ce este important să recicleze și să mențină natura curată. Suedia a apelat la programe eficiente de prevenire, reutilizare și reciclcare. Înainte de a fi duse către stațiile de incinerare, deșeurile sunt sortate de populație. 32% din deșeuri sunt reciclate, în timp ce 15% sunt transformate în compost. Suedia își administrează deșeurile atât de bine, încât este nevoită să importe deșeuri din alte țări, pentru a alimenta cele 32 de centrale termo-electrice care funcționează pe bază de deșeuri.
Therese Hydén, Ambasador, Ambasada Suediei la Bucureşti a spus într-o conferință online organizată de Guerilla Verde:
Această tranziție pe care o facem, în mai multe etape, în mai multe țări, trebuie să se întâmple sub forma unui parteneriat între toate părțile unei societăți: politicieni, autorități centrale și locale, sectorul public și privat, societatea civilă, școlile, universitățile și fiecare individ, în parte.
Cât de importantă este educația în școli
Conform programei școalare, toți elevii din Suedia învață obligatoriu despre mediul înconjurător cum să fie responsabili încă de mici. În acest moment, cei mai mulți copii din Suedia sunt mai reposabili decât părinții lor în ceea ce privește reciclarea. Nu doar că sunt învățați cum să recicleze, dar și fac asta în fiecare zi. Schimbarea nu s-a produs peste noapte, a fost nevoie să treacă decenii. Acum o sută de ani, Suedia nu era o țară care să se gândească prea mult la mediu. — Therese Hydén, Ambasador, Ambasada Suediei la Bucureşti, în cadrul conferinței online organizată de Guerilla Verde