Cum afectează aparatele de răcire vechi mediul înconjurător

de
Teodora Iacob
8
October
,
2020

V-ați gândit vreodată de ce este important ca aparatura din casă să fie cât mai eficientă din punct de vedere energetic? Amânăm de multe ori să ne reînnoim electrocasnicele, pentru că ni se pare că încă funcționează cum trebuie. Chiar dacă nu scot fum sau un zgomot teribil, aparatele de răcire vechi sunt resposabile de un volum mare al emisiilor de gaze cu efect de seră, adică acele emisii care duc la încălzirea globală. Dacă am avea aparatură pentru răcire și congelare eficiente am putea reduce 460 de miliarde de tone de emisii în următorii 40 de ani, potrivit unui raport realizat de Agenția Internațională de Energie.

În lume se folosesc 3,6 miliarde de aparate de răcire

Se estimează că în acest moment sunt folosite la nivel global 3,6 miliarde de aparate de răcire (frigidere, congelatoare, aparate de aer condiționat), iar numărul utilizatorilor crește cu 10 în fiecare secundă. Potrivit studiului Agenției Internaționale de Energie, dacă toată lumea ar folosi aparate prietenoase cu mediu, deci eficiente din punct de vedere energetic, în 40 de ani cantitatea emisiilor s-ar reduce cu 460 de miliarde de tone. Volumul estimat este de aproximativ 8 ori mai mare decât întreaga cantitate de gaze cu efect de seră generată în 2018.

De ce fac rău mediului aparatele vechi

Aparatele de răcire funcționează pe bază de hidrofluorocarburi, gaze care contribuie dramatic la încălzirea globală. Specialiștii spun că pericolul este cu atât mai mare, cu cât pe măsură ce temperatura globală va crește, vom avea nevoie de și mai multe produse care să răcească locuințele și care să ne ajute să păstrăm alimentele proaspete.

În ultimii 2 ani, românii au cumpărat peste 2 mii de frigidere din clasa A+++

Un program care stimulează înlocuirea electrocasnicelor cu aparate mai eficiente din punct de vedere energetic, cu o clasă energetică mai mare, este Rabla pentru Electrocasnice. În primele 2 ediții, anii 2018 și 2019 au fost cumpărate 8.300 de aparate de aer condiționat cu eficiență energetică la răcire (A+++/A++) și peste 2 mii de frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiență energetică A+++.

Programul continuă și în acest an, au anunțat reprezentanții Ministerului Mediului, însă proiectul este în continuare în dezbatere publică.

Subiect principal:
Poluarea mediului

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul