Cum afectează poluarea fonică produsă de om viețuitoarele marine

de
Teodora Iacob
24
February
,
2021

Poluarea fonică provocată de oameni afectează oceanele și provoacă un stres faunei marine mai mare decât se credea anterior, arată un nou studiu. Zgomotele generate de oameni schimbă comportamentul și fiziologia organismelor marine, ba chiar perturbă procesul de reproducere și crește riscul de mortalltate, potrivit Yale Environment 360.

În ultimele decenii, nivelul poluării fonice marine a crescut semnificativ din cauza intensificării pescuitului, transportului maritim și a dezvoltării infrastructurii. Activitatea umană nu doar că a făcut oceanul mai zgomotos, dar a acoperit sunetele emise de animalele marine.

La fel cum am făcut în orașele noastre, am înlocuit sunetele naturii cu cele ale oamenilor, așa s-a întâmplat și în oceane. — Ben Haplern, ecolog la Universitatea din California, Santa Barbara și coautor al studiului

Pentru animalele marine, sunetul este un semnal crucial. Le permite să comunice și să adune informații la distanțe mari și din toate direcțiile. Folosec sunetul pentru a localiza hrana de exemplu și pentru a se avertiza reciproc de posibile pericole.

Soluții

Studiul prezintă mai multe acțiuni care pot îmbunătăți peisajul sonor al oceanului și pot permite totodată recuperarea vieții marine: reducerea zgomotului produs de nave, pistoale cu aer seismic sau turbine eoliene.

Nimeni nu ar vrea să locuiască lângă o autostradă din cauza zgomotului constant. Pentru animalele din ocean, este ca și cum ar avea lângă ele o mega-autostradă.
Ben Haplern, ecolog la Universitatea din California, Santa Barbara și coautor al studiului

Subiect principal:
Poluarea fonica

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul