Poluarea fonică provocată de oameni afectează oceanele și provoacă un stres faunei marine mai mare decât se credea anterior, arată un nou studiu. Zgomotele generate de oameni schimbă comportamentul și fiziologia organismelor marine, ba chiar perturbă procesul de reproducere și crește riscul de mortalltate, potrivit Yale Environment 360.
În ultimele decenii, nivelul poluării fonice marine a crescut semnificativ din cauza intensificării pescuitului, transportului maritim și a dezvoltării infrastructurii. Activitatea umană nu doar că a făcut oceanul mai zgomotos, dar a acoperit sunetele emise de animalele marine.
La fel cum am făcut în orașele noastre, am înlocuit sunetele naturii cu cele ale oamenilor, așa s-a întâmplat și în oceane. — Ben Haplern, ecolog la Universitatea din California, Santa Barbara și coautor al studiului
Pentru animalele marine, sunetul este un semnal crucial. Le permite să comunice și să adune informații la distanțe mari și din toate direcțiile. Folosec sunetul pentru a localiza hrana de exemplu și pentru a se avertiza reciproc de posibile pericole.
Soluții
Studiul prezintă mai multe acțiuni care pot îmbunătăți peisajul sonor al oceanului și pot permite totodată recuperarea vieții marine: reducerea zgomotului produs de nave, pistoale cu aer seismic sau turbine eoliene.
Nimeni nu ar vrea să locuiască lângă o autostradă din cauza zgomotului constant. Pentru animalele din ocean, este ca și cum ar avea lângă ele o mega-autostradă.
Ben Haplern, ecolog la Universitatea din California, Santa Barbara și coautor al studiului