Risipa de hârtie e o adevărată boală a zilelor noastre. Pentru că hârtia, în toate formele ei, este atât de accesibilă și prezentă acasă, la muncă sau în concediu, avem tendința de a uita complet care sunt resursele necesare pentru a o produce și, mai ales, care este prețul pe care mediul înconjurător, cu noi toți incluși, îl plătește.
V-ați întrebat vreodată ce stă în spatele foilor, ambalajelor, afișelor sau ziarelor pe care le vedem zi de zi? Se estimează că în America, de exemplu, se aruncă anual 4,5 milioane de tone de hârtie folosită pentru diverse documente și aproape 10 milioane de tone de ziare, fără a fi reciclate. Conform datelor furnizate de University of Southern Indiana, o tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci, economisind 1400 de litri de petrol, 4000 de kilowați energie și peste 20.000 de litri de apă.
Ce putem face la birou
Să NU ne acoperim de hârtii. O mare cantitate de hârtie se consumă inutil prin birouri și nici nu se reciclează ulterior. Primul pas ar fi să stabilim un sistem de reciclare a hârtiei în propriul birou. Asta nu depinde de șefi, legislație sau guvern, ci doar de noi. Putem avea recipiente separate în care colectăm hârtia pe care o mai putem refolosi și hârtia pe care o putem recicla.
O foaie de hârtie imprimată doar pe o parte, de exemplu, poate fi folosită pentru a face notițe pe partea cealaltă. La hârtia pentru reciclare vor intra foile sau ambalajele din hârtie sau carton care sunt curate (nu ambalaje de mâncare). Vorbind despre asta, putem să ne aducem mâncare de acasă în propriile caserole, în loc să comandăm mâncare livrată în ambalaje care, de cele mai multe ori, nu pot fi reciclate.
Printați față-verso, pentru a folosi o singură foaie în loc de două. Automat, cantitatea de hârtie utilizată se va reduce la jumătate. Este surprinzător cât de multe documente se imprimă pe o singură parte doar din comoditate, pentru a nu da un click în plus.
Trimiteți mailuri în loc de faxuri sau în loc să listați și să înmânați fizic documentele. Optați pentru semnătura electronică și arhivați documentele în computer, nu în bibliorafturi. E mai simplu, mai ușor de accesat și mai ieftin.
Ce putem face acasă
Aici e mai simplu, pentru că noi facem regulile. Într-un scenariu fericit, avem deja un sistem de colectare selectivă, prin care deșeurile de hârtie sunt strânse separat și duse la un centru de reciclare. Dar pentru că scenariile fericite sunt mai mult pe ecran decât în viață, există multe localități în România unde colectarea selectivă rămâne mai degrabă un scenariu SF.
Dacă nu vă bucurați de acest beneficiu al civilizației, puteți solicita autorităților locale să implementeze un asemenea sistem. Unde-s mulți, puterea (de convingere) crește, așa că atrageți susținători, vecini și prieteni, care să semneze o petiție. Până se mișcă autoritățile – întotdeauna durează – puteți colecta propriile hârtii separat și să le duceți la centrele de colectare din localitățile mari ale zonei unde locuiți.
Putem reduce consumul de hârtie prin metode la îndemână precum ziarele online în locul celor de hârtie, facturi electronice, plăți online, cumpărarea produselor vrac în locul celor ambalate. Sunt eforturi minime, dar care au rezultate vizibile.
La capitolul reutilizare puteți să vă lăsați imaginația să se dezlănțuie. Origami, grădinărit, curățenie, hârtia folosită poate fi transformată aproape în orice de la obiect decorativ la ghiveci pentru semințe și de la ambalaj până la lavetă pentru curățarea geamurilor.
Risipa de hârtie e o problemă, însă noi putem alege să fim parte din soluție. Cu puțină atenție, organizare și creativitate, putem avea toți un impact pozitiv asupra vieții prezente și viitoare. Trebuie doar să privim hârtia cu respectul cuvenit și să ne amintim că, economisind-o, salvăm copaci, ocrotim natura și ne asigurăm că aerul pe care îl respirăm, noi și copiii noștri, este și rămâne curat.