Cum să pui reciclarea pe roate – culcușuri din cauciucuri uzate pentru câini și pisici

de
Monica Ivan
22
April
,
2021

În țara cafelei, caimacul deșeurilor este compus din cauciucuri uzate, ceea ce nu miroase a bine și nici pe departe aromat. În treacă fie spus nici noi nu stăm prea rău la acest capitol, munții de anvelope folosite făcând deja parte din peisajul (sub)urban cotidian. În Brazilia, însă, cineva s-a apucat să demonstreze că, nu doar poetic, ci și practic, din bube, mucegaiuri și gunoi, pot ieși multe lucruri utile și noi.

Amarildo Silva, un tânăr artist pasionat de artizanat, încearcă să reducă impactul negativ al cantităților impresionante de cauciuri uzate, care afectează mediul, făcând și o faptă bună și un ban cinstit. Totul a început în urmă cu câțiva ani, când  Amarildo se gândea să își rotunjească veniturile, reparând și punând din nou în circuit lucrurile aruncate de oameni pe străzi. Pasiunea sa era de a readuce la viață obiecte considerate inutile de foștii proprietari și de a crea un viitor din trecut.  

Image Credits:Amarildo Silva

Un artist care nu rămâne în pană de idei

Având în vedere abundența materiei prime, disponibile la toate colțurile, ideea de a meșteri culcușuri confortabile pentru prietenii noștri necuvântători, dar atât de iubitori, a venit firesc.

În drumurile sale prin oraș, Amarildo a văzut adesea câini vagabonzi folosind ca adăpost cauciucurile aruncate. Cum o soluție bună nu vine niciodată singură, artizanul brazilian a văzut imediat atât potențialul estetic al disprețuitelor anvelope abandonate, cât și posibilitatea de a oferi bucurie și confort patrupedelor care aveau nevoie.

Image credits: Amarildo Silva

De la gând la faptă nu a mai fost decât un pas și Amarildo a pornit cu dreptul, începând să colecteze caucicurile lăsate pe drumuri, luându-le acasă pentru a le da o nouă viață. O întreagă încăpere a fost transformată în spațiu de depozitare și de lucru. Treaba nu e foarte simplă, dar rezultatul e impresionant.

Image credits: Amarildo Silva

După ce sunt sortate, cauciucurle sunt spălate, tăiate și pictate. Fiecare e o Cenușăreasă pe care mâinile brazilianului o transformă într-o mică operă de artă, cu design unic. Bineînțeles, numele fericitului viitor beneficiar este trecut la loc de cinste.

Nu știm cât de greu a fost Amarildo de pornit, dar sigur nu e ușor de oprit. Are deja multă experiență și un portofoloiu bogat, pe care îl extinde. Astfel, nu s-a oprit la culcușurile pentru căței și pisici, meșterind diverse recipiente pentru plante, la fel de atent și frumos realizate.

Image Credits: Amarildo Silva

Amarildo Silva este un om fericit, pentru că a reușit să își câștige existența făcând ce îi place mai mult: să meșterească, să ajute animalele și să contribuie la crearea unei lumi mai sustenabile. Fără costuri mari, ba chiar economisind, putem face cu toții câte ceva în viața de zi cu zi, pentru a reduce consumul, a reutiliza ceea ce se poate și a prelungi viața obiectelor pe care avem prea repede tendința de a le înlocui cu ceva nou.

Subiect principal:
Reciclare

Impactul poluării asupra mediului în România.

Românii pierd
11 ani
din viață din cauza poluării
peste
25.000
de români mor anual în România
Bucureștiul pierde anual
6 mld. €
din cauza poluării

Alte știri despre mediul înconjurător:

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă
Sustenabilitate

3 categorii de produse pe care le poți cumpăra vrac – fără risipă

Cumpărăturile la vrac nu numai că ajută la reducerea ambalajelor de unică folosință, ci și promovează o abordare mai conștientă a comportamentului de consum. Chiar dacă nu toate tipurile de produse pot fi cumpărate la vrac, există alternative practice pentru care poți opta.

Citește articolul
Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor
Deseuri

Momente creative: descoperă-ți un hobby prin refolosirea deșeurilor

Refolosirea deșeurilor pentru a crea lucruri noi nu doar că ajută la protejarea mediului, ci reprezintă și o oportunitate de a descoperi bucuria și relaxarea în noi forme.

Citește articolul
5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic
Eficienta energetica

5 sfaturi pentru o casă eficientă energetic

Adoptând practici eficiente și investind în tehnologii care reduc consumul de energie, o să reușești să contribui în mod semnificativ la reducerea amprentei de carbon, economisirea resurselor naturale și, bineînțeles, să-ți reduci factura la energia electrică. 

Citește articolul
Cum să faci cumpărături într-un mod eco
Educatie de mediu

Cum să faci cumpărături într-un mod eco

Cum poți transforma experiența ta de cumpărături într-un prim pas spre adoptarea unui comportament eco-friendly, cât mai responsabil și aliniat nevoilor mediului? Află din cei 5 pași pe care ți i-am pregătit!

Citește articolul