Un studiu realizat de cercetătorii din Statele Unite a arătat că în cazul în care o colonie de lilieci vampiri este afectată de o boală, liliecii se autoizolează de grup pentru a-l proteja și a opri răspândirea bolii. În cazul în care nu fac asta voluntar, atunci sunt forțați de grup să se izoleze.
Specialiștii de la Ohio State University au efectuat un studiu în Belize pe 31 de femele de liliac vampir. Aceștia au capturat exemplarele și au injectat jumătate dintre ele cu o endotoxină care a produs o reacție a sistemului imunitar. În același timp, un alt grup dintre cei rămași neinjectați au primit un tratament de tip placebo, informează The Independent.
„Bolnavii” s-au izolat
Toți liliecii injectați cu endotoxine au fost marcați și au fost eliberați apoi înapoi în grup. Cercetătorii au observat că indivizii bolnavi au evitat să intre în contact direct cu restul grupului. Aceștia au stat cu 25 de minute mai puțin, în medie, alături de cei sănătăoși. Acest lucru arată că există un comportament specific unei astfel de situații, spun oamenii de știință. Un astfel de comportament ajută colonia să supraviețuiască pentru că limitează răspândirea bolii.
Nu este pentru prima dată când oamenii de știință descoperă astfel de comportamente la lilieci, dar este primul astfel de studiu realizat în laborator.
Izolarea de grup nu este întâlnită doar la liliecii vampir. Astfel de comportamente sunt prezente la speciile de animale „sociale”. Izolarea benevolă sau fortață este un mijloc de atenuare a infectării. Specialiștii au observat că în unele cazuri, animalele infectate își schimbă radical comportamentul și nu mai „socializează” cu restul grupului.
Liliecii vampir se ajută mereu la greu
Nature Talks a stat de vorbă cu Szilard Bucs, președinte al Centrului pentru Cercetarea și Conservarea Liliecilor. Acesta spune că nu este o surpriză rezultatul studiului făcut în Ohio.
Liliecii la modul general, sunt animale deosebite, cu o viață socială efervescentă. Formează colonii (iarna pentru hibernare, vara pentru naștere), se înghesuie ca să se țină cald, iar liliecii tineri își urmăresc mamele pe rute de migratie și spre habitatele bune cu insecte, învățând astfel și ei să supraviețuiască puțin mai bine în era Homo sapiens. Iar liliecii vampiri sunt chiar foarte speciali. Pe lângă rezultatele experimentului din partea colegilor de la Universitatea statului Ohio (Ripperger et al. 2020, Behavioral Ecology), se mai știe despre ei că împart hrana obtinuță (da, sângele animalelor) cu acei „colegi” din colonie, care în noaptea respectivă nu au reușit să găsească o sursă de sânge. — Szilard Bucs – președinte CCCL
Simon Ripperger, coordonatorul studiului din SUA spune că rezultatele obținute sunt remarcabile pentru că a observat că liliecii „și-au schimbat comportamentul de la un minut la altul, de la o oră la alta”.
Studiul Universității de Stat din Ohio a fost publicat în jurnalul de științe „Behavioural Ecology”.