Lipsa infrastructurii este principalul obstacol atunci când vine vorba de reciclare. Un studiu recent (realizat în 14 țări europene de compania de cercetare LUCID, în asociere cu programul Every Can Counts) arată că 93% dintre europeni ar vrea să vadă mai multe pubele de reciclare pe stradă, în locuri publice, parcuri, pe plajă, în jurul punctelor de atracție și al traseelor.
Dacă vorbim despre impactul pandemiei de coronavirus, 86% dintre europeni consideră că acum este mai important decât înainte să reciclăm și să avem grijă de natură. Cu toate astea, doar jumătate dintre respondenți știu că, de exemplu, aluminiul este reciclabil la infinit. Mai mult, atunci când vine vorba de ceea ce se întâmplă cu materialele reciclabile după părăsirea casei sau a biroului, unde vor fi reciclate, ce se întâmplă cu materialele de reciclare și, mai ales, cât din deșeuri sunt de fapt reciclate, respondenții au recunoscut că nu sunt bine informați și că ar dori să afle mai multe.
Cum a răspuns România la studiu
În ceea ce privește rezultatele disponibile pentru România, 69% dintre respondenți au declarat că nu sunt suficiente pubele de reciclare, iar principalele motive pentru care nu reciclează sunt asociate cu faptul că la locul de muncă nu există coșuri de reciclare, pubelele de reciclare sunt prea departe de casă sau sunt pline.
5 din 10 români spun că reciclează întotdeauna dozele de băuturi când sunt acasă și doar 19% reciclează când sunt în deplasare, 35% când sunt la birou și 26% în locuri precum parcuri și etaje.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 13.793 de persoane cu vârste peste 16 ani, în 14 țări în care Every Can Counts are o inițiativă locală (Belgia, Serbia, Austria, Ungaria, Grecia, România, Polonia, Republica Cehă, Irlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Italia, Franța), în perioada 5 august – 14 septembrie 2020.